Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Березень 2013
П В С Ч П С Н
« Лют   Кві »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Авторизація
Архів

  Шановні делегати та запрошені!

Сьогодні ми підводимо підсумки того, що приніс шахтарям ДП “Львіввугілля” 2012 рік і початок 2013 року.IMG_8113

В результаті активних дій нашої профспілки в 2010-2012 роках нам вдавалося збільшувати заплановане бюджетне фінансування галузі і збільшити заробітну плату шахтарям. Так, бюджетне фінансування галузі на 2011 рік  було заплановане 6,9 млрд. грн., але фактично отримано 11,168 млрд. грн., що більше на 3,4 млрд. грн. ніж в 2010 році. На 2012 рік бюджетне фінансування галузі знову було заплановане на недостатньому рівні, а саме: 7,2 млрд. грн., але фактично ми отримали 14.6 млрд. грн. Це дозволило нам, хоча з піврічним відставанням від зростання законодавчо встановленого рівня мінімальної заробітної плати, проводити перерахунки тарифних ставок і посадових окладів працівникам Підприємства.

На 2013 рік бюджетне фінансування галузі в черговий раз заплановано значно менше коштів від необхідного – 9млрд.728 млн. гривень. Ці кошти в основному заплановано витратити на часткове покриття витрат по собівартості – 7 млрд.802 млн. грн. і на реструктуризацію вугільної промисловості 1 млрд. 51 млн. грн., а на будівництво шахт і технічне переоснащення заплановано тільки 364 млн. грн. Як видно з вищенаведеного бюджет вугільної галузі на 2013 рік – це бюджет не розвитку і будівництва, а ліквідації шахт. На закриття шахт виділено в три рази більше коштів ніж на розвиток.

Бюджетні кошти на закупівлю обладнання для нових лав останні 3 роки не виділяються, в результаті цього зменшується вуглевидобуток, керівництво ДП і профспілка не можуть сказати працівникам як будуть працювати шахти в наступні роки.IMG_8105

Протягом 2012 року територіальною організацією направлено 20 листів, звернень до Президента України, Прем’єр-міністра України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Львівської ОДА з ціллю захисту соціально-економічних прав своїх спілчан і всіх шахтарів регіону.

Головними питаннями, у вирішенні яких ми просили допомоги, були:

- виділити бюджетні кошти для монтажу нових лав і вскриття нових запасів вугілля;

- реалізація вугілля і ритмічна робота збагачувальної фабрики, повернення її в державну власність;

- розблокування заблокованих податковою службою розрахункових рахунків ДП «Львіввугілля»;

- виділення Міністерством цільових коштів на придбання спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, проведення оплати за надані послуги, придбання матеріалів і проведення оздоровлення працівників.

Владні структури всіх рівнів давали обіцянки допомогти нам у вирішенні наших проблем, а на ділі ситуація тільки погіршувалась.

Це змусило нашу профспілкову організацію ініціювати проведення мітингу шахтарів біля приміщення Львівської облдержадміністрації 6 грудня 2012 року. Перший заступник голови облдержадміністрації Богдан Матолич зустрівся з профактивом теркому та керівниками шахт і запропонував замість мітингу провести зустріч з головою Львівської ОДА Костюком М.Д.

Зустріч пройшла в повному взаєморозумінні, нам в черговий раз пообіцяли допомогти вирішити всі наші болючі питання. Але після зустрічі, на жаль, нічого на краще не змінилося.

Податкова служба через рішення суду продовжувала блокувати рахунки ДП «Львіввугілля». Обіцяні бюджетні кошти, щоб придбати обладнання для нових лав і на поточні проплати, не поступили.

Тому, враховуючи ситуацію в регіоні ми були вимушені ініціювати проведення 22 січня 2013 року мітингу шахтарів Червонограда на Вічевій площі. На мітингу були прийняті вимоги шахтарів Галичини до владних структур всіх рівнів і звернення до шахтарів України про підтримку наших вимог. Шахтарі вимагали вирішити питання нормальної роботи ДП «Львіввугілля», розблокування рахунків Підприємства, виділення коштів на обладнання для нових лав, придбання спецодягу і оплату за послуги.  Вимоги терміново направили Президенту, Прем’єр-міністру, Міністру енергетики та вугільної промисловості України та голові Львівської облдержадміністрації. На наші вимоги владні структури відреагували по своєму оригінально.

29 січня відбулася нарада керівників і профспілкових лідерів державних підприємств і шахт ДП «Львіввугілля», «Волиньвугілля» і шахти «Надія», на якій було прийнято рішення провести 2 лютого 2013 р. шахтарські мітинги в містах Червоноград та Нововолинськ.

На багатотисячних мітингах шахтарів в Червонограді і Нововолинську було прийнято додаткові вимоги до влади, в яких шахтарі вимагали виключити шахти «Зарічна» і «Великомостівська» з плану підготовки до ліквідації та повернути Добротвірську, Бурштинську і Ладижинську теплоелектростанції в державну власність.IMG_8107

Після мітингів Міністерство енергетики та вугільної промисловості провело 7 лютого на шахті «Степова» розгляд виконання програми роботи ДП «Львіввугілля» в січні і подальшої роботи в І кварталі 2013 року, на якій було прийнято рішення розробки інститутом «УкрНДІпроект» техніко-економічне обґрунтування подальшої роботи шахти «Великомостівська» та розглянути на науково-технічній раді міністерства ТЕО недоцільності відпрацювання запасів шахтою «Зарічна».

12 лютого цього року в Києві відбулася зустріч голів профспілкових організацій нашої Профспілки з керівництвом Міненерговугілля України. На зустрічі були присутні генеральні директори, а від профспілок регіону крім мене були запрошені голови первинних профспілкових організацій шахт «Зарічна», «Великомостівська» та «Відродження». Після офіційної зустрічі вони мали робочу зустріч з першим заступником Міненерговугілля Ігорем Поповичем

Голова Профспілки вугільників Турманов В.І. привіз нам наказ Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ставицького Е.А., яким відмінено «Поетапний план дій щодо передачі збиткових шахт на підготовку до ліквідації», затверджений першим заступником Міністра Поповичем І.М. Питання підготовки шахт до ліквідації буде розглядатися окремо по кожній шахті після погодження з профспілками.

В 2013р. Профспілка працівників вугільної промисловості України напрацювала «Погоджувальні заходи по вирішенню проблемних питань по забезпеченню стабільної роботи підприємств вугільної промисловості України в 2013 році». В заходах висвітлені всі проблеми галузі та намічені шляхи їх вирішення. Докладніше про це, я думаю, розкаже в своєму виступі голова Профспілки Віктор Турманов.

На нашому рівні профспілки здійснюють захист людей праці через колективні договори.

Шановні делегати та гості, ви заслухали звіт генерального директора ДП «Львіввугілля» Клюки М.І. та ознайомлені з Актом перевірки виконання Колективного договору між адміністрацією ДП «Львіввугілля» та профспілками за 2012 рік. В Акті перевірки вказані пункти, які не виконані, а я в своєму виступі хочу відзвітуватись про виконання деяких розділів Колективного договору профспілкою.

Пункт 5.2.

Профспілки здійснюють контроль за наданням пільг і соціальних гарантій, дотримання адміністрацією законодавства про працю на Підприємстві.

В 2012 році правовим-технічним інспектором праці проведено 8 перевірок, виявлено 162 порушень, надано 64 консультацій, розглянуто 8 заяв, з яких вирішено задовільно – 4.

Пункти 5.3., 5.5., 5.6. Колективного договору.

Зобов’язання Профспілок з питань охорони праці.

В 2012 році технічними інспекторами праці проведено 60 перевірок стану охорони праці, в тому числі 21 спільно з державними інспекторами, виявлено 621 порушення, надано 30 консультацій, розглянуто 5 заяв, з них вирішено задовільно – 4.

В минулому році технічні інспектори приймали участь у всіх комплексних перевірках підприємств по ОП та проведено 8 перевірок стану санітарно-побутового обслуговування і забезпечення ЗІЗ працівників. В 2012 році проведено триденне навчання зі звільненими з роботи 87 громадських інспекторів з охорони праці. На ці навчання залучались спеціалісти з державної інспекції Держгіртехнагляду та ДП «Львіввугілля».

В 2012 році на відокремлених підрозділах ДП «Львіввугілля» сталося 113 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, з них 3 зі смертельним  наслідком, 2 з яких сталися на шахті «Червоноградська». Кількість нещасних випадків залишилось на тому самому рівні, а смертельних – на 2 випадки більше.IMG_8189

Забезпечення ЗІЗ та ЗКЗ (засоби індивідуального та колективного захисту).

Згідно пункту 12.18. Колдоговору Підприємство повинно виділяти не менше 3-х відсотків коштів, від фактичного фонду оплати праці за 2011 рік на придбання найнеобхідніших засобів індивідуального і колективного захисту шахтарів, в тому числі не менше одного відсотка на придбання спецодягу, спецвзуття, світильників, саморятівників, рукавиць тощо. В 2012 році ДП «Львіввугілля» та шахти на ці цілі витратили 4,5 млн. грн., що складає 0,83 відсотка, з них на ЗІЗ витрачено трохи більше 4 мільйонів грн., тоді як в 2011 році на ці цілі витрачено 9 млн. грн. Кошти дуже мізерні. За ці кошти ми не змогли придбати до запланованого: 212 шт. саморятівників; 8752 костюмів шахтарських (забезпечення 8 відсотків); 7253 пар гумових чобіт (забезпечення 13,7 відсотка); майже 2742 шт. респіраторів(забезпечення 37 відсотків), недоотримані 106550 шт. фільтрів для протипилових респіраторів (забезпечення 55 відсотків). І в цьому році коштів на ЗІЗ немає. Шахтарі не забезпечені навіть фільтрами та йдуть в шахту без них.

Треба зазначити, що в 2012 році з державного бюджету на охорону праці шахтарів виділено 2,77 млн. грн., на які було придбано 1257 головних світильників, 24 аналізатори метану та інше. В минулому році в цілому по ДП «Львіввугілля» відбулося незначне зменшення загального захворювання у випадках та днях непрацездатності. Порівняно з 2011 роком дні непрацездатності зменшились на 15,7 тисячі або на 8,7 відсотка. Але по виробничих травмах дні непрацездатності з кожним роком зростають. В 2012 році на одного травмованого приходилось 52,9 днів непрацездатності, тоді як в 2011 році тільки 40,7 дня.

Крім того, необхідно відмітити, що не виконується пункт 6.11 Колдоговору.

Заборгованість по фінансуванню технічного  та правового інспекторів праці станом на 01.01.2013р складає 512 тис. грн., в т.ч. за 2012р. – 152тис.грн.

Щодо виконання пункту 14.3 Колдоговору – відрахування коштів на культмасову, оздоровчу та спортивну роботу. За минулий рік адміністрацією ДП «Львіввугілля» було перераховано Профспілці вугільників на ці цілі всього 48,0 відсотків від запланованих коштів. Заборгованість по цих коштах щорічно зростає. В 2011 році вона становила 1 млн. 590 тис. грн., в 2012 році – 1 млн. 909 тис. грн., а за 2009-2012 роки склала 4 млн. 949 тис. грн. При такій незадовільній ситуації з фінансуванням, профспілками на оздоровлення дітей та членів профспілки в минулому році було придбано путівок на суму більше ніж на 2,4 млн. грн., з яких більша половина за профспілкові внески. За ці кошти було придбано 909 путівок, по яких відпочило 1403 чоловік. В ОЛК «Ровесник» минулим літом було оздоровлено 164 дитини, що на 21 дитину більше ніж в 2011 році.

Всі заходи по проведенню спортивної роботи міського, обласного та галузевого рівнів були проведені також за рахунок профспілкових внесків наших спілчан на це витрачено 47,8 тис. грн. Профспілкові організації інших галузей міста зовсім не виділяли коштів на проведення міських спортивних змагань. За звітній період була проведена спартакіада серед колективів вугільної промисловості з 11 видів спорту. Перше місце 2 роки підряд займає колектив фізкультури шахти «Червоноградська», третє місце колектив шахти «Відродження», 4 місце колектив шахти «Лісова». Нижче своїх досягнень виступили колективи шахт «Великомостівська», «Степова», практично не приймав участі в спартакіаді колектив шахти «Зарічна». В серпні місяці минулого року пройшла спартакіада серед вугільних колективів присвячена Дню шахтаря з семи видів спорту. Перше місце посів колектив фізкультури шахти «Червоноградська», друге – шахта «Лісова».

Проведений турнір з футболу, де перше місце зайняв колектив шахти «Степова». Збірні команди територіальної організації приймали участь у обласній спартакіаді серед обкомів профспілок Львівщини і посіли 2 місце. В загальних змаганнях міністерства вугільної промисловості, які проходили на базі ОЛК «Ровесник». Дві збірні команди ДП «Львіввугілля» зайняли 1 та 3 місця. Збірна команда теркому з легкоатлетичного кросу приймала участь у всеукраїнському кросі серед команд трудящих і посіла 12 місце (м. Київ). Проводили свої спартакіади в колективах фізкультури з 5-8 видів спорту шахти «Межирічанська», «Відродження», «Лісова» та «Червоноградська».

Колективи фізкультури шахт орендували спортивний зал, басейн палацу спорту.

Але не все так добре, як нам би хотілося. Необхідна допомога ДП «Львіввугілля» у придбанні спортивного інвентарю, необхідно частіше преміювати кращих спортсменів за рахунок коштів, виділених державним підприємством. Чим більше працівників буде займатися спортом, тим кращі будуть виробничі показники.

Крім оздоровчої та спортивної роботи профспілковими комітетами та територіальною організацією були проведені культурно-виховні заходи з нагоди професійного свята, різдвяних та новорічних свят на загальну суму 1276,4 тис. грн.

На сьогоднішній день залишились борги профкомів за видані путівки в минулому році. Так, наприклад, борг за путівки профкому шахти «Степова» на даний час складає 112,0 тис. грн., шахти «Лісова» 39 тис. грн.

Борг за путівки в ОЛК «Ровесник» на даний час складає 380,0 тис. грн., з них нашої профспілки – 214,5 тис. грн., а борг НПГУ – 165,5 тис. грн. і це при тому, що чисельність членів нашої профспілки є більша в три рази.

З початку поточного року адміністрацією ДП «Львіввугілля» кошти на культмасову, оздоровчу та спортивну роботу не виділялись. Тому і прогноз на цей рік щодо оздоровлення членів профспілки та проведення культмасової та спортивної роботи є невтішний. Найгірше, що може бути, це те, що не оздоровимо дітей в дитячих оздоровчих таборах, бо не всі працівники мають можливість на сімейний відпочинок. А здоров’я дітей для кожного з нас є дуже важливим.

Шановні делегати, на закінчення свого виступу хочу підсумувати сказане.

Діючий уряд України ставить завдання будь-яким методом (оренда, концесія, приватизація, реконструкція, передача в реструктуризацію, ліквідація тощо). Позбутися вугільних підприємств і шахт державної форми власності. В зв’язку з масовою приватизацією вугільних і енергогенеруючих підприємств держава втратила контроль над паливо-енергетичним комплексом України і сьогодні приватні структури вирішують долю вугільних шахт, які знаходяться в державній власності.

З приходом приватного власника на вугільні підприємства, після нетривалого загравання з робітниками і профспілками, починається масовий наступ на права працівників, жорстке зростання інтенсивності праці, ліквідація соціальних пільг і гарантій.

Добитися збереження своїх прав і гарантій, не допустити ліквідацію шахт в регіоні і зберегти робочі місця можна тільки спільними діями всіх шахтарів.

Ми не маємо права надіятися, що держава безмежно довго буде платити незароблену заробітну плату, тому питання оновлення гірничошахтного обладнання, запуску нових лав і збільшення вуглевидобутку повинно бути одним з пріоритетних для керівництва Підприємства.

Територіальний комітет, голови первинних профспілкових організацій, апарат теркому робили і роблять все можливе в цей складний час для захисту соціально-економічних інтересів своїх спілчан і всіх шахтарів.

Ми заявляємо, що шахтарі Львівщини, територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України не допустять необґрунтованого закриття шахт, не дозволять знищити вугільну галузь регіону, залишити без роботи тисячі шахтарів, а їх сім’ї без засобів для існування.

Підставою для закриття шахти може бути тільки повна відробка запасів вугілля і будівництво нових шахт.

Шахтарі Галичини уміють не тільки добре працювати, але і захищати свої соціальні інтереси та права, а наша профспілка маючи вміння і досвід буде очолювати цю боротьбу.