Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Квітень 2013
П В С Ч П С Н
« Бер   Тра »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Авторизація
Архів
пдк 012 пдк 001
 пдк 005  пдк 009

26 квітня в актовому залі ДП «Львіввугілля» відбулось засідання ПДК присвячене Всесвітньому дню охорони праці.

На  засіданні оприлюднені результати огляду – конкурсу до Всесвітнього дня охорони праці серед відокремлених підрозділів ДП “Львіввугілля” та нагороджені кращі працівники до Всесвітнього дня охорони праці.

У вступному слові генеральний директор ДП «Львіввугілля» Микола Клюка сказав, що у квітні про безпеку працюючої людини на виробництві  говорять чи не більше, ніж протягом інших 11 місяців року. Адже 28 квітня вже шостий рік поспіль в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Мета заходів, що проводяться під егідою цього дня на підприємствах  та у причетних до охорони праці інституціях , -  вкотре нагадати: працівники повинні додержуватись правил безпеки , а управлінці – дбати про організацію охорони праці на підприємствах, у галузях, регіонах та у державі в цілому.

За ініціативою Міжнародної організації праці (МОП) для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. Україна  відповідно до Указу президента  від 18 серпня 2006 року  №685 також відмічає цю дату.

Метою заходу є привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до проблеми збереження життя і здоров я працівників та культури охорони праці в Україні.

Девіз Всесвітнього дня охорони праці  у 2013 році за рекомендацією Міжнародної організації  праці – Запобігання професійним  захворюванням.

Цей девіз є вкрай актуальним,оскільки рівень професійної захворюваності  – серйозна медико-соціальна та економічна проблема глобального масштабу. За оцінкою МОП із 2,34млн. смертей на робочому місці 321000 стається внаслідок нещасного випадку. Причиною 2,02млн.смертельних випадків у світі (або 5500смертей на день) є різні види професійних захворювань.

Щорічно в світі реєструється близько 260млн.випадків професійних захворювань. Економічні втрати внаслідок професійних захворювань складають близько 4% національного валового продукту.

В Україні щороку реєструється від 5 до 8  тис. професійних захворювань та до 10,5тис.нещасних випадків на виробництві. Порівняно з даними деяких країн Європи та світу в Україні  показники захворюваності значно нижчі, хоча умови праці значно гірші. Перш за все пояснення цьому парадоксальному явищу – недосконалість чинної в Україні системи виявлення професійних захворювань, невизнання принципу  пріоритетності медичного обслуговування працюючого населення ,відсутність сучасного діагностичного обладнання. Отже очевидно, що в Україні офіційна статистика виявляє лише верхівку айсберга  професійної захворюваності, більша її частина свідомо чи свідомо не реєструється.

Зростання рівня професійної захворюваності зумовлено впливом на працівника шкідливих факторів виробничого середовища. Небезпечні умови праці на підприємствах обумовлені недоліками технологічних процесів, нехтуванням гігієнічних нормативів,  невикористанням індивідуальних засобів захисту. У цілому по Україні тільки 29,1% об’єктів відповідають вимогам  санітарних норм. Зростання рівнів професійної захворюваності також пояснюється недостатньою увагою до додержання вимог чинного законодавства та технологічної дисципліни, різким скороченням коштів на охорону праці, використанням шкідливих речовин  та технологічного обладнання без належної сертифікації та гігієнічної експертизи, а також низьким рівнем виробничої та особистої гігієнічної культури.

За останні 20 років у країні система профілактичної медицини на виробництві, що існувала раніше, була зруйнована, кількість лікарів  зменшилась більше ніж у 10 разів, кількість пунктів охорони здоров я на підприємствах стала меншою, ніж у 30 роках минулого століття, погіршилась якість медичної допомоги працюючим, не реалізуються профілактичні технології  із запобігання виробничо-обумовлених і професійних захворювань.

Недосконалість системи профілактики професійних захворювань дуже негативно впливає не лише на працівників та їхні родини, але й на суспільство в цілому. Мова йде  про економічні втрати через зниження продуктивності праці  та збільшення навантаження  на систему соціального забезпечення. При цьому слід зауважити, що профілактика професійних захворювань,набагато ефективніша і менш витратна, ніж лікування або реабілітація потерпілих. Саме тому ми повинні зробити конкретні кроки, щоб розширити можливості профілактики професійних захворювань.

Охорона життя і здоров я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, оскільки безпосередньо впливає на працездатність людини,а відтак – на її добробут і подальший розвиток держави.

Охорона праці є невід ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку  суспільства, а збереження здоров я та життя працівників залежить від кожного, хто бере участь у трудовій діяльності та промислової безпеки.

Про підсумки огляду – конкурсу до Всесвітнього дня охорони праці серед відокремлених підрозділів ДП “Львіввугілля” доповів заступник генерального директора з охорони праці та надзвичайних ситуацій Валерій Соколовський.

На підставі спільного наказу Територіального управління Держгірпромнагляду у Львівській області № 251  від 05 квітня 2013 року та ДП “Львіввугілля” № 58 від 26 березня 2013 року та  протоколу комісії, визнано переможцем огляду-конкурсу серед служб охорони праці – службу охорони праці ВП “Шахта “Степова” та службу охорони праці ВП “Червоноградське спецуправління з гасіння териконів та рекультивації земель”.

Cеред виробничих дільниць шахт –  дільницю підготовчих робіт ВП “Шахта “Відродження”.

Друге місце  серед служб охорони праці присуджено ВП “Шахта “Межирічанська” та ВП “Вантажно-транспортне управління”.

Третє місце – службі охорони праці ВП “Шахта “Великомостівська”.

Серед виробничих дільниць в огляді-конкурсі друге місце присуджено дільниці підготовчих робіт №2 ВП “Шахта “Великомостівська”, третє місце – вуглевидобувній дільниці №1 ВП “Шахта “Зарічна”.

Нагороди переможцям огляду конкурсу вручив генеральний директор ДП «Львіввугілля» Микола Клюка.

пдк 014 пдк 015
пдк 016 пдк 017

Настоятель Храму Великомученика Пантелеймона міста Львова Метрофорній протоієрей Василь  нагородив  за доброчесне служіння Святій вірі Православній та за заслуги перед парафіяльною церквою відзнаками Львівської Єпархії УАПЦ:

“Орденом Святого апостола Андрія первозданного ІІ-го ступеня” начальника територіального управління Держгірпромнагляду України у Львівській області Царика Юрія Володимировича;

 ”Орденом рівноапостольного Великого Князя Володимира І-го ступеня” генерального директора Державного підприємства “Львіввугілля” Клюку Миколу Івановича;

пдк 021

 ”Орденом Святої рівноапостольної Княгині Ольги І-го ступеня” заступника директора з охорони праці Відокремленого підрозділу “Шахта “Червоноградська” Сало Ірину Степанівну;

 ”Орденом Святителя Миколая Чудотворця І-го ступеня” директора Відокремленого підрозділу “Шахта “Межирічанська” Наливайко Ярослава Михайловича;

 ”Медаллю Спасителя нашого Ісуса Христа” голову первинної профспілкової організації Відокремленого підрозділу “Шахта “Зарічна” Мороза Богдана Григоровича.

Виступив з промовою про важливість охорони праці та вручив нагороди начальник Західної Міжрегіональної державної інспекції нагляду у вугільній промисловості Володимир Юрків.

пдк 033 пдк 034

По підсумках засідання ПДК було прийнято рішення:

інформацію заступника генерального директора з ОП та НС Соколовського В.В. про результати огляду – конкурсу по визначенню кращої служби охорони праці та кращої виробничої дільниці на шахтах ДП “Львіввугілля” прийняти до уваги.

Директорам шахт:

Вжити дієві заходи щодо покращення  відомчого контролю старшими посадовими особами шахти по усуненню порушень нормативних актів з охорони праці виявлених на робочих місцях при обстеженні маршрутів закріплених за ними. А також забезпечити ефективність громадського контролю за станом охорони праці на робочих місцях.

Олександр ХАРЛАМОВ

Фото автора