Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Червень 2013
П В С Ч П С Н
« Тра   Лип »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Авторизація
Архів

семінар-нарада

Стан промислової безпеки і виробничого травматизму на вугільних підприємствах за підсумками проведеного у квітні-травні посиленого режиму організації державного нагляду на шахтах Донецької Луганської і Львівської областей було проаналізовано під час семінар-наради, яка 12 червня розпочалася на Волині за участю першого заступника Голови Держгірпромнагляду України Віктора Шайтана, керівників Луганського, Донецького та Львівського гірничих округів та начальників гірничотехнічних інспекцій вугільних регіонів України.

Відзначаючи ефективність проведених у ході посиленого режиму заходів, що насамперед характеризуються зниженням рівня травматизму на вугільних підприємствах, Віктор Шайтан повідомив, що днями на засіданні постійно діючої комісії Міністерства енергетики та вугільної промисловості прийнято рішення запровадити найближчим часом особливий режим відомчого нагляду на окремих вугільних підприємствах (з 7 червня по 1 липня – на дев’яти державних підприємствах, з 15 по 31 липня – на чотирьох), а у серпні режим буде введено на всіх вугільних копальнях України.

Ще один спільний наказ між Міненерговугіллям та Держгірпромнаглядом прийнятий після з’ясування причин. Наказ включає комплекс заходів для підготовки та відпрацювання пластів, схильних до газодинамічних явищ. Адже основними факторами групових нещасних випадків, які вже цьогоріч сталися на копальнях, є раптові викиди вугілля та газу.на шахті "Степова"

Разом з тим, організаційні причини й надалі залишаються основними під час травмувань чи загибелі гірників: із 43 смертельно травмованих з початку року гірників, 27 загинуло внаслідок порушень трудової і технологічної дисципліни, з них 7 були інженерно-технічними працівниками, які самі повинні були організовувати безпечне виробництво, здійснювати відомчий нагляд за дотриманням нормативно-правових актів з охорони праці.

Було зазначено, що найбільш травмонебезпечним є підземний транспорт, у зв’язку з чим інспекторам Держгірпромнагляду необхідно жорстко ставити питання щодо організації безпечного доїзду гірників на робочі місця.

Важливим завданням для гірничотехнічних інспекторів є підняти на більш високий рівень якість обстежень, детальне вивчення ситуації на певному маршруті та інформування керівника підприємства про ризики, які існують сьогодні, чи можуть виникнути через тиждень, місяць, півроку.

Крім того, начальник управління організації державного нагляду Микола Радіонов поінформував про підписаний із Федерацією роботодавців меморандум, одним із пунктів якого є зменшення кількості планових перевірок за дотриманням роботодавцем законодавства про охорону праці, також буде переглянуто порядок організації державного нагляду і ряд нормативних документів, що регламентують роботу державних інспекторів.

Окрім ретельного аналізу наглядової діяльності та її показників, значну частину семінару було присвячено змінам у законодавстві. Начальник управління нормативно-правового та юридичного забезпечення Держгірпромнагляду Ірина Калиновська поінформувала про ряд змін у законодавчих актах, які цьогоріч передбачені згідно з положеннями Національного плану дій на 2013 рік. Детально було звернуто увагу на норми законодавства, які вступають в дію зовсім скоро, з 1 липня 2013 року. Зокрема, внесені зміни в Закон України «Про основні принципи державного нагляду у сфері господарської діяльності», згідно з яким зупинки чи призупинки роботи підприємства здійснюватимуться лише на основі постанови адміністративного суду.перед спуском на шахті "Степова"

Учасники заходу також поділилися досвідом роботи протиаварійної системи УТАС та шляхів її вдосконалення, ведення і кріплення гірничих виробок із застосуванням анкерного кріплення, обговорили особливості організації та здійснення державного нагляду при зберіганні, використанні вибухових матеріалів, а також проблемні питання навчання, проведення періодичних медичних оглядів працівників шахт та ін.

У другий день семінару, 13 червня, відвідують шахти ДП «Львіввугілля» та «Волиньвугілля» для знайомства з досвідом організації державного та відомчого нагляду на цих вугільних підприємствах.

14 червня – підбиття підсумків семінар-наради за участю керівництва Держгірпромнагляду. Усі пропозиції учасників будуть внесені у протокольне рішення, а їх виконання перебуватиме на контролі в апараті Служби та керівників гірничих округів.

Прес-служба Держгірпромнагляду України