Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Лютий 2016
П В С Ч П С Н
« Січ   Бер »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  
Авторизація
Архів

Шахтарський часопис «Гірник» відзначив 60-ліття з дня виходу в світ першого номера. Попри десятиліття напруженої  творчої праці видання й досі залишається незмінно в молодій формі, власне, як і пасує періодичному друкованому органу державного підприємства “Львіввугілля”.Без-имени-1

 Зрілість, мудрість галузевого часопису визначається тим, наскільки об’єктивно, реалістично віддзеркалює на шпальтах буденність багатотисячного трудового шахтарського колективу, не забуваючи при  цьому висвітлювати як радісні події, так й прикрощі. Чи вдається це сповна? Судити читачам. Газета – про них і для них. Вона має найприскіпливіших суддів, і тим вирізняється від приватної та муніципальної періодики з різноплановою тематичною орієнтацією. Образно кажучи, саме основний читач – вуглевидобувник вирішує, чи варто й газеті “Гірник” довірити таку ж шахтарську каску, у якій сам спускається на 500-метрову глибінь в лаву і прохідницький забій.

Багатолітня стала  концепція “Гірника” не завадила  змінюватися, удосконалюватися за змістом і у форматі. З однолисткової “багатотиражки” шахти №3 “Великомостівська” газета “виросла” до галузевої періодики, яка набуває популярності за межами вугільного басейну — ще й тому, що в нашому довкіллі, в Прибужжі, усвідомлюють: допоки стоять копри  – моноекономіка краю має перспективу. А кожна стаття, кожна інформація часопису — як барометр тривоги або надійності за майбутнє.

 На початку 2000-х років, перебуваючи на штатній посаді власного кореспондента   обласної газети “За вільну Україну”, мені довелося співпрацювати з “Гірником”. Це була пора великих випробувань для шахтарського загалу, позбавленого належної державної підтримки. Нелегко шахтарям і сьогодні. Вони знову змушені боротися за свої соціальні права і продовження експлуатації діючих  копалень, які  опинилися  у реструктуризаційному переліку. Важливо, щоби їх рідна газета не лише сумлінно описувала проблеми і потреби трудових колективів, а й – безумовно! – захищала від сум’яття, розчарувань, щоби ідеологією видання був оптимізм. Віра у позитивне майбутнє має карбуватися у  газетних рядках і разом з вуглекопами спускатися у кліті на руддвір, у лави, повертаючись на-гора додатковими тоннами вугілля. Думаю, так є і буде.

У колективі редакції «Гірника» діє осередок Національної спілки журналістів України, і це є визнанням високого професіоналізму та відповідності стандартам сучасної преси шахтарського часопису. Отож, дорогі колеги, блокнот, диктофон, ручка — і в дорогу.  “Гірник”  має   світити — як тризуб на верхотурі шахтного копра.

Мирон  СЛУКА,

член Національної спілки журналістів України