Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Березень 2016
П В С Ч П С Н
« Лют   Кві »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Авторизація
Архів

Окрім дванадцяти апостолів, які скрізь слідували за Ісусом Христом, Син Божий останнього року свого земного життя вибрав іще 70-тьох учнів. Це навіть не означає, як стверджують деякі історики Церкви, що вони безпосередньо слухали Його проповіді, а могли пізнавати науку через інших. Серед таких був Онисим. Ох, який важкий шлях він пройшов до святості. Але підтвердив, що через каяття і зближення з Богом — все можливе…

За переказами, Святий Онисим народився у заможній родині, яка мешкала в місті Тіятири. Його батько рано помер, а незабаром кредитори, щоб отримати назад свої гроші, продали юнака на фабрику з виробництва пурпуру. Але хлопець виявився таким безвідповідальним, що головний розпорядник фабрики знову виставив його на торг.

Так Онисим потрапив до рук Филимона — заможного християнина. Та юнак ніяк не міг забути колишнього вільного і щасливого життя. Тож хоча господарі добре ставилися до своїх рабів, ситно годували, належно одягали, давали вдосталь відпочити, відновити сили, однак Онисим спокусився, украв декілька золотих монет і втік до Риму. Грошей ненадовго вистачило. Він продовжував красти… Недарма кажуть: “Скільки б ниточці з клубка не витися, таки десь колись обірветься”. Згодом Онисима спіймали і кинули до в’язниці.

Саме у цьому далекому від розкоші, тим паче святості й чеснот місці він зустрів Апостола Павла, який відбував ув’язнення за проповідування Євангелія. Зустріч з Апостолом Христовим не минула безслідно. Онисим навернувся до Сина Божого і був охрещений. Більше того, всіляко намагався допомагати Павлові, якого тримали в кайданах, доглядав його, служив йому вірою і правдою, як син батькові.

Коли минув термін ув’язнення, Святий Апостол Павло, який особисто знав Филимона,  написав йому листа з проханням простити раба-втікача Онисима і прийняти його тепер як уже брата. Як тільки Онисим показав листа Филимонові, той не лише вибачив йому, а й відпустив на волю з іншими рабами-християнами.

Онисим відразу повернувся до Святого Апостола Павла та всіляко допомагав йому, а згодом і сам став проповідувати добру новину — Євангеліє. Після смерті апостолів свою проповідницьку місію він виконував у багатьох країнах і містах — в Іспанії, в Карпетакії, в Колосах, у Патрах. А потім став єпископом в Ефесі.

У часи правління імператора Траяна, який жорстоко переслідував християн, Онисима знову кинули до темниці. Після немилосердних катувань його стратили. За однією версією — стяли голову мечем; за іншою — закаменували.

Підготував Тарас ЛЕХМАН.