Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Квітень 2016
П В С Ч П С Н
« Бер   Тра »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Авторизація
Архів

36930705Великдень — найвеличніше християнське свято на честь Воскресіння Ісуса Христа. Східні Церкви відзначають його у першу неділю після весняного рівнодення і повного місяця, обов’язково окремо від іудейської Пасхи.

У народному побуті українців Великдень зберіг доволі багато елементів весняної язичницької ритуалістики, дотримання окремих дійств якої аж ніяк не забороняє церква: випікання обрядовго печива (в даному випадку пасок, баранців), фарбування яєць і нанесення на них орнаментів (крашанки, писанки). А ще — ігри, танці, розваги молоді, аграрно-магічні обряди, духовне очищення, вшанування пам’яті предків. Давнє коріння має звичай запалювання великодніх багать, які розкладали на пагорбах чи біля церкви у ніч зі суботи на неділю.

Великодні гуляння, хороводи (гаївки, веснянки, гагілки) — це, насамперед, вітання весни, а вже згодом, з поширенням християнства, вітання Воскреслого Ісуса.  У народній традиції все це органічно поєдналося, синкретизувалося. Тож такі великодні дійства здебільшого відбуваються на церковному подвір’ї.

Протягом трьох днів свята всім парафіянам, особливо дітям, дозволяється дзвонити у церковні дзвони. Їх звуки, як вважають, відлякують нечисту силу, а в аграрництві — закликають дорід усіх зернових.

Багатий репертуар великодніх дитячих ігор, наприклад, розбивання фарбованих яєць — крашанок, вдаряючи ними зі “суперником” одне до одного. У кого вціліло — той виявився “мудрішим”, “розумнішим”, а розбите яйце “суперника” забирав собі. Парубочі ігри (тут здебільшого говоримо у минулому часі)  – це своєрідні змагання у спритності, швидкості, силі, вправності. Вміння співати, танцювати, втілюватись у певні образи дівчата виявляли у кривому танці, голубці, великодній дощечці. Парубки стояли осторонь і придивлялися…

Значне місце у Великодні свята займає культ предків. Не тільки через тиждень, на Провідну неділю, а й на саме Воскресіння Христове неодмінно відвідують могили, моляться за померлих і вітаються з ними: “Христос Воскрес!”. Навіть не вживають слова “померлий”, бо, мовляв, “ті можуть почути і образитися”.

У народі кажуть:

- Дороге яєчко до Великодня. (Не дивно. Їх припасають для крашанок, писанок, випічок).

- На Великдень перший раз кує зозуля.

- Де вовк на Великдень зачує дзвони, то там цілий рік буде крутитися.

- Якщо на Великдень прилетіли ластівки і встановилася тепла погода, то Провідна неділя також буде теплою.

- З Великоднем приходить справжня весна, а з Трійцею — літо.

- Пізній Великдень — пізня весна.

Підготував Тарас ЛЕХМАН.