Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Червень 2016
П В С Ч П С Н
« Тра   Лип »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Авторизація
Архів

волошкиЯкщо мак прикрашає хлібні ниви українського Півдня, то у Північній Україні їхня окраса — волошка. У Галичині, неважко запримітити, однаково красуються і маки, і волошки. Останні ростуть ледь не по всій Європі, де масово зустрічаються, де рідше, але ми їх вважаємо своїми, квітами України. У крамницях штучних квітів не раз бачив оригінальні, майстерно, з вишуканим естетичним смаком зроблені букети — хлібні колоски на стеблах, ромашки, мак і… волошки. Такий стоїть у мене на письмовому столі. Однак живий букет куди гарніший!

…Чарівна, синя, як небо, квітка — постійна супутниця житнього поля і, мауть, ніде в іншому місці не зустрічається. А якщо побачити її деінде, то, будьте певні, тут колись було хлібне поле. Волошка іноді стає учасником деяких наших народних свят, пов’язаних з хліборобством. Її використовують у цікавому обряді – “водити колос”. Так називається хід на засіяні поля, коли перед Трійцею жито починає колоситися. У давніші часи дійство було доволі популярним, масовим. Ось як воно виглядає. Хлопці і дівчата (подекуди молодиці), зібравшись на околиці села, беруться попарно навхрест за руки і стають у два ряди, повернувшись обличчям один до одного. Створюють своєрідний “живий місток”, по якому ступає босоніж спритна дівчинка, причепурина барвистими стрічками і волошками. Пара, по руках якої дівчина пройшла, стає на початку ряду, і так процесія поступово рухається до самої хлібної ниви. Тоді дівчинку опускають на землю. Вона зриває кілька колосочків хлібних злаків, волошок і біжить з букетом у село й кидає його біля церкви, примовляючи:

- Пішов колос на ниву,

На білу пашаницю.

Вродіться ж на літо,

Жито й пшениця.

Інше свято, де також присутня, як атрибут, волошка, має назву “іменного снопа”. Воно відбувається, коли хлібні злаки вже достигли і настав час жнив. Перший зжатий сніп неодмінно прикрашають польовими квітами, серед яких і волошки. Принісши додому, з частини снопа згодом виготовляють різдвяного дідуха, а частину молотять. Зерно освячують у церкві. В майбутньому його розмішують з посівним добірним збіжжям, щоб добре родило.

Підготував Тарас ЛЕХМАН.