Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Червень 2016
П В С Ч П С Н
« Тра   Лип »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Авторизація
Архів

Відразу два свята відзначили червоноградці у неділю, 26 червня: День молоді і День міста. Щодо останнього, то тут дві дати — 324 роки Кристинополю і 65 років шахтарському Червонограду. Попри молодий, як для історії вік, Червоноград вже має свої традиції, імідж міста гірників. Тепер сучасному поколінню важливо зберігати минувшину віків, розвивати все найкраще у сфері духовності, моралі, добробуту.

Славиться Червоноград добрими працьовитими людьми, патріотами. В пам’яті зринають імена тих, хто віддав своє життя за Україну і “малу Батьківщину” – рідний Червоноград в зоні АТО. Та навіть у лихоліття хочеться святкового, піднесеного настрою. Оптимізм, глибока віра — це також зброя!

Розпочалися святкування ні, не з запланованих урочистостей, а з церковних Богослужінь. У храмах Червонограда молилися за мешканців міста, всю Україну, за молодь. Головне, щоб молодь регулярно відвідувала церкву, тоді й перебуватиме під Божою опікою.

DSC09270 DSC09220
DSC09201 DSC09223
DSC09250 DSC09275

Програма святкування була доволі насиченою. Одними з перших увагу червоноградців привернули “Богатирські ігри”, що відбувалися у міському парку біля літньої сцени. Участь у них взяли представники Івано-Франківської обласної федерації стронгмену Роман Шмигельський, Володимир Пиндус, Віталій Коротич, Василь Неміш, Андрій Ориджук. Серед них є переможці багатьох всеукраїнських змагань, призери чемпіонату світу.

Як повідомив суддя змагань, багаторазовий рекордсмен України Назарій Павлів, хлопці з Прикарпаття прибули у шахтарський Червоноград не так позмагатися між собою, а як на показові виступи, продемонструвати міць, силу, волю до перемоги українця-богатиря.

Під оплески та азартні підбадьорювання глядачів богатирі переносили на 15-метрову дистанцію, враховуючи час, штанги з гирями із загальною вагою 260 кг (цей вид вправ вони жартома називають “фермерські забави”), піднімали над собою металеву колоду, катали велитенське колесо тощо. У перерві цих змагань, а вони відбулися за підтримки міського голови Андрія Залівського, свої сили випробували й червоноградські важкоатлети-аматори. Переможцями стали Петро Чорний і Богдан Музика. Нагороди їм вручив начальник Червоноградського міського відділу культури та спорту Валерій Гаврилюк.

Тим часом у місті відбувалися й інші спортивні заходи: шахові змагання, турнір з настільного тенісу, міжнародний турнір зі спідвею серед ветеранів, молодіжний турнір з пляжного волейболу, мотопробіг та велопробіг вулицями Червонограда…

Своє артистичне мистецтво демонстрували юні виконавці, малювали діти й на асфальті, виготовляли жайворонків. Під бравурні оплески на Вічевій площі відбувся концерт творчих колективів Червонограда. Нікого не залишили байдужими виставки-вернісажі робіт народних майстрів, художників. Нехай фраза “Червоноград має таланти!” звучить банально, але це та істина, яку вкотре і вкотре хочеться повторювати. У міському парку, вздовж вулиці Михайла Грушевського очі аж розбігалися і дух перехоплювало від побаченого. Приміром, не так вже й дорого продає речі побутового вжитку, виконані у техніці деконанс, майстриня з Червонограда Наталія Дем’янович. Барвисто розмальовані у стилі петриківського розпису та полаковані з одного боку вішаки для кухонних рушників, полички для посуду, дощечки для нарізання хліба, м’яса, овочів ваблять своєю красою. На виготовлення кожного шедевру (це — без перебільшення!) майстриня витрачає тиждень часу. Ну хіба можна після цього на такому витворі нарізати зеленину на салат?!. Рука не підніметься. Такою роботою тільки милуватися і милуватися!

- Можна і салат нарізати, і м’ясо, – спокійно відповідає майстриня. – Для цього така “різальна” дошка й призначена.

Зачаровували картини, виконані у техніці об’ємний декупаж, художниці з Рівного Алли Шумовської.

- Я вперше у вашому місті, – зізнається митець. – Проїхала на авто кількома вулицями, прогулялася парком, воно вже мені сподобалося!

Із Днем молоді і Днем міста вітав червоноградців і гостей міський голова Андрій Залівський. І знову ж, у цьому є щось символічне, бо місто наше таки молоде. Опісля відбувся святковий концерт за участю популярних гуртів та виконавців – “Монте Крісто”, “Викрутаси”, “Дикі серцем” та ін. Солодкий сюрприз приготували майстри виробничого навчання Анна Кузьва, Марія Токай (загалом — вісім кухарів) та студенти-кулінари Червоноградського гірничо-будівельного ліцею. “Вони спекли торт вагою 100 кг, – розповідає заступник директора ліцею Богдана Сторожук. – Усіх пригощаємо безкоштовно!”.

Тарас ЛЕХМАН

Фото Тараса БОНДУРІВСЬКОГО