Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Липень 2016
П В С Ч П С Н
« Чер   Сер »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Авторизація
Архів

пострижиниУ давнину одним з найважливіших етапів у житті людини були пострижини — відзначення першої річниці від дня народження.

На цей “маленький ювілей” обов’язково запрошували бабу-повитуху (так називали не тільки бабусь за віком, а й всіх жінок, навіть молодиць, які опікувалися породіллями) та хресних батьків. Посеред хати на долівці простилали вовною догори кожух (як обереговий знак), садовили на нього хлопчика, і хресний батько вистригав своєму похресникові трохи волосся навхрест. Далі пострижини міг довершувати вправний “перукар”. Запримітьмо: таке обрядове дійство не мало нічого спільного з церковним вченням, а відбувалося як народна традиція, в сутність якої вкладали багато марновірства.

На Гацульщині обряд пострижин називався обтинанням, рубанням, обрубуванням і проводився двічі: через місяць після народження (як знак прилучення дитини до роду) і в рік повноліття, символізуючи перехід підлітка до нового соціального стану. У більш давні часи обряд обтинання (пострижин) виконували… добре загостреною сокирою, пізніше для цього використовували ножиці, козаки — могли й шаблю застосувати.

Пострижини неодмінними були в княжу добу (князі і бояри навіть справляли бенкет з цієї нагоди) і в часи козаччини. Тоді хлопців уперше й садовили на коня. Щодо козаків, то через пострижини вони приймали хлопчиків у джури.

Існував і дівочий різновид пострижин — заплітання. Приміром, на Закарпатті він проводився через п’ять років після народження дівчинки і являв собою урочисте переплетення навхрест перших кісок. Для цього вельми цікавого ритуалу батьки дівчинки запрошували хресну маму, якій дарували колача та хустку.

На пострижини до дітей хресні батьки також ішли з подарунками.

Підготував Тарас ЛЕХМАН.