Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Серпень 2016
П В С Ч П С Н
« Лип   Вер »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Авторизація
Архів

1471543204_9Церковне свято Преображення Господнього на горі Фавор, яке завжди відзначаємо 19 серпня, одне з найулюбленіших для українського селянина. Не дивно! Адже воно — своєрідний апофеоз його радості, підсумок плодів важкої селянської праці.

Народні назви церковного Преображенського свята — Спас, Другий Спас (Перший Спас — свято Маковія, 14 серпня), Яблучний Спас. Остання особливо виразно свідчить про його глибоку традиційність. Цього дня у церквах святять яблука, груші, сливи, виноград, мед, калачі з борошна нового врожаю, тобто все те, що дарує працьовитому селянину осінь та рідна земелька. А за пишністю і багатством убранства спасівський кошик нічим не поступається великодньому, хоча вміст продуктів зовсім інший.

Після церковної відправи й освячення плодів неодмінно пригощають одне одного фруктами, особливо двітей, старих самотніх людей, жебраків, провідують хворих, бо освячене яблуко завжди принесе користь, воно буває чудодійним, як і свячена вода. Головне — вірити у це.

Великим гріхом вважалося їсти яблука та груші до Спаса, навіть пити з них компоти, тим матерям, які втратили дітей. За повір’ям, якщо порушити таку пересторогу, то Богородиця (в інших варіантах — Господь Бог) не дасть на тому світі дитині плодів, скаже, що мама з’їла, а дитинка буде плакати, коли інші їстимуть райську садовину.  Матері, у яких померли діти, клали на їхні могили освячені яблука.

На Спаса разом з фруктами несли до храму на освячення, як і на Маковія, мед, букети з квітів, трав, городніх рослин. Кожен вид освяченого зілля мав своє призначення. Волошками лікували від падучої, внутрішнього жару; з них робили підстилку у труні; набивали подушку для небіжчика; плели вінки для померлих дівчат. Відвар сон-трави пили від безсоння. Звіробій, якщо пощастило знайти, лікував шлунок.

За народними прикметами та фенологічними спостереженнями на Спаса літо зустрічається з осінню. Хоча, насправді, перше осіннє свято — Моковія. Цієї пори у природі вже відчутні перші ознаки майбутніх холодів, принаймні, нічні і ранкові роси стають холодними, у вирій відлітають лелеки, готуються до відльоту й ластівки, а деякі пернаті ще раніше покинули рідний край. Тому кажуть: “Прийшов Спас — бери рукавиці про запас”.

Тарас ЛЕХМАН, журналіст