Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Жовтень 2016
П В С Ч П С Н
« Вер   Лис »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Авторизація
Архів

1Олександр Кульбачний, поет з Червонограда, член Сокальського районного літературного об’єднання «Колос», 23 жовтня святкує 75-ліття. У його долі і творчості поєдналася вся Україна, кожен її закуток. Друзі, приятелі, жартуючи, не раз запитують:

- Хто ви, пане Олександре, «східняк» чи «западенець-галичанин»?..

- Я – українець! – завжди з гордістю відповідає він.

І не дивно. Олександр Кульбачний – з Придніпров’я. Народився у грізний 1941 рік в козацькій з діда-прадіда (і це, передусім, за духом!) родині. Шкільні роки провів на Житомирщині, Закарпатті й Волині. Без відриву від виробництва закінчив гірничо-будівельний технікум (тоді ж і почав «віршувати», хоча перші спроби були у школі), також здобув вищу філологічну освіту. Трудився на будовах Волині, Львівщини, Дніпропетровщини, Запоріжжя, вчителював, працював у багатотиражній газеті. Вісімнадцять років віддав шахті «Зарічна» ДП «Львіввугілля». І вона так полонила його, що Олександра Кульбачного небезпідставно називають шахтарським поетом. «Із надр землі до сонця піднімайтесь!», – звертається він в одному з віршів до побратимів-шахтарів.

Твори Олександра Кульбачного – вірші, гуморески, новели, нариси – друкувалися у газетах «Шахтар Червонограда», «Новини Прибужжя», «Вісник», «Голос з-над Бугу», «Гірник» (свого часу він тут вів літературно-мистецьку сторінку «Пласт»), у колективних збірках, в альманахах «Солокія», «Провесінь», «Соколиний край» та інших часописах. Видав дві збірки віршів – «Поетичний портал» і «Любові Аура». В архіві поета віршів, художніх творів інших жанрів назбирається ще не на одну збірку, і то доволі об’ємну. От тільки б видати!..

Палітра його творчості надзвичайно широка – героїко-патріотичні поезії, минуле і сьогодення України, інтимна лірика, праця гірників, вірші-присвяти, а серед них – Червонограду, який давно став для нього рідним…

Те, що Олександр Кульбачний поет шахтарської душі, свідчить і такий факт: кілька років тому у співпраці з місцевим композитором Віктором Коваленком написав пісню «Гімн шахтарів України»:

«А ви у шахті, як у себе вдома,

Полів підземних вірні хазяї,

Надійна міць Вкраїни-Батьківщини,

Всі горизонти вами осяйні!».

Твір не раз звучав у Червонограді на урочистостях, присвячених Дню шахтаря https://www.youtube.com/watch?v=IcBTLifvoLI.

Вітаємо Олександра Кульбачного з 75-літтям! З роси і води! Міцного козацького здоров’я! Творчої наснаги!

Друзі, колеги, побратими.