Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Листопад 2016
П В С Ч П С Н
« Жов   Гру »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Авторизація
Архів

саміваЗа плечима Валерія СА­МІ­ВИ – кавалера відомчих відзнак “Шахтарська слава” і “Шах­тарська доб­­лесть” 37 років роботи на шахті “Чер­во­но­градська”.

Якби складався літопис вугільного підприємства, його ім’я зустрічалося б часто. Від 1977 року, коли прийшов ма­шиністом гірничих виїмкових машин і до 2014-го, коли з посади заступника ди­ректора з виробництва вийшов на зас­лужений відпочинок. А що ж минуло між тими роками, між тисячами спусків та виїздів?

- Мені щастило на хороших людей, – говорить шахтар-ветеран. – Найголов­нішого навчився відразу, адже потрапив на дільницю №5 у бригаду Юрія Гре­бєн­ніка. Начальником був Анатолій Си­доренко. Друга “Червоноградська” пра­цювала лише шість років, умови – жах­ливі, постійно топило. Люди перехо­ди­ли на інші копальні. Але я при­жився у колективі. Згодом дільницю очо­лив Степан Чир. У 1984 році хлопці обрали брига­диром. У бригаді на сімдесят чо­ловік-всього 25 ГОЗів. Першими ство­рили комп­­лексну бригаду, щоб усі ро­біт­ники були однаково зацікавлені у ре­зультаті: скільки працюєш – стільки й отримуєш. У добу дільниця давала щонайменше 800 тонн, а взагалі постійно були в “клу­бі тисячотонниць”. Як бригадира мене нагородили орденом Трудової сла­ви. Всі роботи виконували своїми си­ла­ми. Як сам для себе лаву зробиш – так ні­хто не зробить. У голові було два пріо­ри­тети: видати якнайбільше вугілля і щоб люди були неушкоджені.

З усмішкою згадує Валерій Олек­санд­­­рович такий  випадок: “Якось ди­рек­тор шахти Степан Жирій у 80-х викли­кав до себе і питає: “Краватку маєш?” “Маю, – відповідаю, – але нащо вона бригадиру на шахті?” “Вдягай та йди в фо­тоательє, сфотографуйся парадово” .Ну пішов, сфотографувався, треба то треба. А за якийсь час мій добрий прия­тель, бри­­гадир з тодішньої №2 “Вели­комос­тів­ської” Дмитро Труш розпо­відає: йду по нашому Міністерству (а він ре­кордс­мен був, часто туди їздив), бачу на стіні портрети, і якесь обличчя зна­йоме: див­лю­ся, а то ти,серед передо­виків!”. А я і не знав…”

- Згодом третю дільницю очолив Ва­лерій Шкредов. Багато навчився й у ньо­го, бригада працювала добре. А у 1998-му мене призначили виконувати обов’язки керівника цієї дільниці. А це ж кінець 90-х! Зарплата мала, й тої не платять, хлопці масово їхали на заро­біт­ки, виробництво занепадало. Держава кинула шахти на самовиживання, й лишилися у забоях найстійкіші. От невже зараз все повторюється по ко­лу?! – із розпачем вертається зі спо­га­дів до сьо­годення Валерій Саміва. -Чу­ти зві­дусіль: Україні потрібна енерго­не­за­леж­­ність, а державним шахтам – нуль на розвиток. Болюче це для мене пи­тан­ня! Ніби на пенсії, а досі пече…

- У 2002 році став начальником на дільниці №3. Прийшов директором Вік­тор Шайтан – інженер від Бога, але не боявся у робочих найменші дрібниці роз­питувати. За три місяці у справи вник, а потім вже питав по повній з кож­ного. “Достойну зарплату – за достойну роботу!” – так говорив директор, і слова не розходились з ділом. За півроку по­чався підйом, формувався колектив од­нодумців, запрацювала проходка. Зу­­силля фахівця належно оцінили, і Вік­тор Шайтан очолив ДП “Львів­вугіл­ля”. До керма “Червоноградської” став головний інженер Анатолій Митрофа­нов. За вісім років, поки він був дирек­тором, лише раз не виконали річний план. А мене він призначив керувати ді­ль­ницею монтажу-демонтажу гірни­чо­го обладнання, “МЧС шахти”, як жар­тома кажуть. Півроку по дві зміни в шах­ті. Найчорніший спогад, коли за­ги­нув наш бригадир Роман Пагутяк. Ли­ха інколи шахтарська доля, і нема на то ніякої ра­ди…

Син Валерія Олександровича Юрій вже дев’ять років як гірник з ремонту гірничих виробок на ДМДГО, тому про сучасні шахтні справи знає Саміва – старший з перших вуст.

- Хоча от як зустрінемося з коле­га­ми, чомусь відразу шахту згадуємо, – знизує плечима ветеран. – Ніби погово­рити нема про що. А найближчі колеги-то з рідної шахти: й ті, що нині працю­ють, і вже ветерани – бригадир прохід­ників Йосип Лучин, бригадир ГОЗів Іван Гнатишак, машиніст ГВМ Степан Тарас, начальник автоматики Василь При­ти­скач, механік техкомплексу Йосип Марочканич… Таки щас­тило мені на лю­дей, тому і життя скла­лося. Гарне шах­тарсь­к­е життя.

Марія ЛУЦЕНКО