Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Січень 2017
П В С Ч П С Н
« Гру   Лют »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Авторизація
Архів

Різдво нашого Господа Ісуса Христа — одне з найвеличніших свят у церковному календарі, у традиціях українського народу. Християни східного обряду завжди відзначають його 7 січня. Не менш значимим є й Святий Вечір, 6 січня. Подія про народження Ісуса Христа детально описана євангелистами Матеєм і Лукою.maxresdefault

За часів правління кесаря Августа був виданий наказ про загальний перепис населення в Римській імперії. Згідно з ним кожен ізраїльтянин, житель Святої Землі, повинен був пройти перепис у тій місцевості, звідки походить його рід. Тоді Юдеєю правив ізраїльський цар Ірод, щи підпорядковувався римському кесареві. Ірод виявився злою, жорстокою людиною. Народ його не любив і боявся.

Йосиф і Марія, обоє нащадки царя Давида, повинні були піти до Вифлеєму, аби там відбути юридичну процедуру перепису. Вифлеєм (Давидове місто) виявився малим, і коли Йосиф і Марія прибули, там уже не було місця на нічліг. Тим часом смеркало. Тож вони прилаштувалися в убогій стаєнці для овець. Тут Діва Марія народила Сина — Ісуса. Повивши Дитятко Боже пеленами, положила Його в яслах на сіні. І так сповнилося пророцтво старозавітнього пророка Михеї: у цій стаєнці почав своє земне життя Той, Хто став Дорогою, Правдою і Життям”. (Івана, 14: 6).

Коли пастухи вночі стерегли свої отари, то раптово стало ясно, нічна темрява перемінилася на яскраве світло. Пастухи перелякалися. Тоді з’явився Ангел і, заспокоюючи їх, сказав: “Не бійтеся, ось бо я звіщу вам велику радість, що буде всім людям: бо народився вам сьогодні Спаситель, що Христос Господь у місті Давидовім. І ось вам ознака: знайдете Дитя, що в сповитку лежить у яслах. І враз з’явилася з Ангелом сила воїнства Небесного, що славило Бога й говорило: Слава на Небі Богові і на землі спокій, між людьми благовоління”. (Луки, 2: 12-14).

Опісля Ангели зникли, ясність денного світла враз знову перемінилася в нічну темряву. Пастухи тоді вирішили піти до Вифлеєму, щоб побачити чудо, про яке сповістив їм Ангел. Прибувши до Давидового міста, вони знайшли там Йосифа і Марію, а також Дитятко — Ісуса, що лежало в яслах. Пастухи впали на коліна і, кланяючись Йому, розповіли про з’явлення Ангела і про воїнство Небесне, яке прославило Господа. Діва Марія — Мати Божа, слухаючи розповідь пастухів, зберегла у своєму серці слова Ангела… Це вже після них прийшли до Дитятка троє царів зі Сходу з дарами.

Коли у Святий Вечір, що передує Різдву Христовому, не небі запалає перша зоря, українські родини після цілоденного посту сідають за гарно прибрані столи, щоб спожити святу вечерю з 12-ти страв, де головною є кутя. Опівночі чи вдосвіта у церквах розпочинаються Різдвяні Богослужіння з колядками.

У цей святковий день українські селяни також ретельно стежили за погодою. Народні прикмети прогнозують:

- Різдво тріскуче — літо пекуче.

- Багато снігу на Різдво — багато хліба.

- Якщо день сонячний — буде дорід на хліб.

- Який день Різдва — таким буде день Петра (12 липня).

Підготував Тарас ЛЕХМАН.