Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Червень 2017
П В С Ч П С Н
« Тра   Лип »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Авторизація
Архів

ЧервоноградЧЕРВОНОГРАДСЬКА МIСЬКА РАДА

Львiвської областi

Дев’ятнадцята сесiя сьомого скликання

РІШЕННЯ

08 червня 2017р. №534

м.Червоноград

Про звернення Червоноградської міської ради,

щодо вдосконалення шляхом внесенням

істотних змін, напрацювань та доповнень до

 «Концепції розвитку вугільної промисловості

України» із залученням широкого кола громадськості

задля не допущення соціального конфлікту

та  потужних акцій протесту.

Керуючись ст.ст. 140, 144 Конституції України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рішення Конституційного суду України від 16 квітня 2009р. у справі №1-9/2009, для стабільної роботи вугільних підприємств ДП «Львіввугілля», Червоноградська міська рада, -

ВИРІШИЛА:

1. Прийняти звернення Червоноградської міської ради, щодо вдосконалення шляхом внесенням істотних змін, напрацювань та доповнень до «Концепції розвитку вугільної промисловості України» із залученням широкого кола громадськості задля не допущення соціального конфлікту та  потужних акцій протесту, що додається.

2. Направити звернення до Президента України Порошенка П.О., Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., Голови Верховної Ради України Парубія А.В., головам фракцій, груп та комітетів Верховної Ради України, міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С., голови Львівської обласної державної адміністрації Синютки О.М., голови профспілки працівників вугільної промисловості України Турманова В.І., Голові НПГУ м.Київ Волинця М.Я.

3.Звернутися листом до Львівської обласної ради, Сокальської районної ради з проханням прийняти аналогічне звернення Червоноградської міської ради, щодо вдосконалення шляхом внесенням істотних змін, напрацювань та доповнень до «Концепції розвитку вугільної промисловості України» із залученням  широкого кола громадськості задля не допущення соціального конфлікту та потужних акцій протесту.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань економічного розвитку (інвестиції, промисловість, транспорт, зв’язок), торгівлі і побутового обслуговування (Василишин П.С.)

 

Міський голова                                                                                           А.І. Залівський

 

Президенту України

Порошенко П.О.

Прем’єр-міністру України

 Гройсману В.Б.

Голові Верховній Раді України

Парубію А.В.

Головам фракцій, груп

та комітетів Верховної Ради України

Міністру енергетики

та вугільної промисловості України

 Насалику І.С

Голові Львівської

обласної державної адміністрації

 Синютці О.М.

Голові

 профспілки працівників вугільної

 промисловості України

Турманову В.І.

Голові НПГУ м. Київ

Волинцю М.Я.

Звернення

Червоноградської міської ради, щодо вдосконалення шляхом

внесенням істотних змін, напрацювань та доповнень

до «Концепції розвитку вугільної промисловості України»

із залученням широкого кола громадськості задля

не допущення соціального конфлікту та потужних акцій протесту

На теперішній час державне підприємство «Львіввугілля» опинилося в ситуації, коли подальше зволікання із вирішенням проблем призведе до вкрай негативних наслідків.

Причиною такого стану стала відсутність необхідного фінансування з боку держави вуглевидобувних підприємств, які з об’єктивних причин не можуть в повному обсязі заробляти гроші для свого функціонування.

Це пов’язано із надзвичайно складними гірничо-геологічними умовами залягання вугільних пластів, що змушує приймати неординарні технологічні рішення з підготовки запасів та їх видобутку.

Дефіцит у вуглевидобувних підприємств власних коштів та не обґрунтоване суттєве зменшення державної підтримки галузі за всіма бюджетними програмами починаючи з 2015 року і до цього часу, призвело до зриву виконання програм із підготовки запасів та введення очисних вибоїв, проведення гірничих виробок, зростання заборгованості та не можливості виплачувати в повному обсязі поточну заробітну плату, а також зростання соціальної напруженості та протестних настроїв у шахтарських колективах і нашому регіоні.

Ситуація погіршується через значну зношеність основних фондів вуглевидобувних підприємств, при цьому оновлення потребує стаціонарне, так і видобувне та прохідницьке обладнання на всіх підприємствах ДП «Львіввугілля». В середньому обладнання стаціонарних установок шахт вичерпало встановлений ресурс більш ніж на 70%, потребує заміни 28% підйомних машин, 39% вентиляторів головного провітрювання, 39% стаціонарних компресорів, потребує заміни та доукомплектування близько 24% насосних установок на водовідливних комплексах.

Що стосується обладнання для проведення підготовчих та видобувних робіт, на теперішній час коефіцієнт використання механізованого кріплення впав до 33,4%, очисних комбайнів – до 24,6%, прохідницького обладнання – до 50%.

Працівники не забезпечуються засобами індивідуального та колективного захисту в результаті чого придбання окремих засобів індивідуального захисту (10-20 відсотків від рівня визначеного правилами безпеки).

Це та інші чинники призвели до збільшення загального виробничого травматизму.

29 травня 2017р. міністром енергетики та вугільної промисловості Насаликом І.С. під час робочої поїздки у державне підприємство «Львіввугілля» була представлена «Концепція розвитку вугільної промисловості України» (далі – Концепція). При обговоренні даної Концепції виникли цілий ряд питань, які потребують вирішення шляхом внесення змін до неї, а саме:

Представлений проект Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року, нажаль, не враховує негативну практику реалізації попередніх заходів з реформування галузі та не містить низки важливих питань, зокрема:

Не враховується, то запровадження у 2013-2016 роки механізму зменшення державної підтримки покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції не призвело до суттєвого покращення кризових явищ у галузі.

Визначений в проекті Концепції як оптимальний варіант для покращення стану державних підприємств вугільної галузі передбачає надання підтримки на загальних засадах та обмеження такої підтримки в часі.

Проект Концепції не передбачає змін в частині фінансового впливу держави на об’єктивні причини незадовільного стану у галузі.

Не впроваджуються зрозумілі практичні заходи, що дають відповідь на питання, яким чином державні підприємства за власний кошт мають, зокрема, усунути:

- зношеність активної частини промислово-виробничих фондів;

- втрату кадрового потенціалу вугільної галузі.

Яким чином можливо підвищити престижність шахтарської праці.

Вирішення проблем галузі шляхом перманентної оптимізації чисельності працівників, непрофільних активів та заходами по зменшенню собівартості продукції не вплинуть на підвищення інвестиційної привабливості вугледобувних підприємств.

Низький рівень заробітної плати шахтарів та відсутність перспективи розвитку підприємствах державного сектору спричинятиме соціальній напруженості.

Проект Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року був переданий на обговорення профспілками, за результатами якого отримані такі пропозиції:

Погоджуємося тільки з пунктами 6, 10, 11, 12 та запропонувати включити до проекту Концепції питання процедури списання заборгованості вугледобувних підприємств по електроенергії та інших видів заборгованостей, оскільки з проекту, який був розглянутий раніше, виключені пункти списання всіх видів заборгованостей та відсутні заходи про розгляд інвестиційних проектів технічного переоснащення. Включити до проекту Концепції:

- виділення державної підтримки для досягнення рівня беззбиткової роботи вугледобувних підприємств;

- виділення державної підтримки на технічне переоснащення з метою збільшення рівня видобутку вугілля;

- збереження відокремлених підрозділів у складі Державного підприємства «Львіввугілля» з метою забезпечення видобутку вугілля з найменшими витратами завдяки збереженню єдиного майнового комплексу та координації питань збуту, прозорих процедур тендерних торгів на закупівлю обладнання, матеріалів, послуг для потреб підприємства;

- розвиток вугледобувних підприємств зі значними обсягами промислових запасів та закриття шахт, які відпрацьовують залишки промислових запасів зі створенням умов для працевлаштування працівників на діючих шахтах та на шахтах, що будуються;

- державні гарантії при форс-мажорних обставинах.

На сьогодні ситуація в колективах ДП «Львіввугілля» є напружена, що може призвести до некерованих потужних акцій протесту і соціального конфлікту та широких збурень.

Наша стурбованість, як депутатського корпусу м. Червонограда є обґрунтованою, оскільки значну частину мешканців регіону складають шахтарі, праця яких є престижною і потребує гідної оплати та соціальних гарантій передбачених державою.

Зважаючи на викладене, для стабільної роботи вугільних підприємств ДП «Львіввугілля»  недопущення потужних акцій протесту та соціального конфлікту, звертаємося до Вас з проханням:

1.Вдосконалити шляхом внесенням істотних змін, напрацювань та доповнень до «Концепції розвитку вугільної промисловості України» із залученням широкого кола громадськості її суть та зміст.

2. Збереження відокремлених підрозділів у складі Державного підприємства «Львіввугілля» з метою забезпечення видобутку вугілля з найменшими витратами завдяки збереженню єдиного майнового комплексу та координації питань збуту, прозорих процедур тендерних торгів на закупівлю обладнання, матеріалів, послуг для потреб підприємства;

3. Знайти можливість фінансування старих вибоїв і запуск нових, модернізацію технологічного обладнання на всіх шахтах державного підприємства «Львіввугілля».

4.Законодавчо передбачити соціальні гарантії вивільненим та звільненим працівникам підприємства при ліквідації шахт, допоміжних підприємств, у зв’язку з втратою роботи.

Прийняте на дев’ятнадцятій сесії

міської ради сьомого скликання

08 червня 2017р.