Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Серпень 2017
П В С Ч П С Н
« Лип   Вер »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Авторизація
Архів

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПропонуємо вашій увазі уривок з твору спогадів ви­датного українського пое­та, драматурга та пуб­ліци­ста Миколи ПЕТРЕНКА. Цій поважній людині, члену На­ціональної Спілки письменників України, автору сотні книжок, який мешкає у Ль­вові, у листопаді 2016 року виповнився 91 рік.

… Мій шлях до шахтарського вибою проклався із-за дротів Львівського фільт­рацій­ного табору. Так, ще недавно – відо­мого своїми жахіттями німецького концта­бо­ру, а від­тепер, з часу закінчення війни,-фільт­раційного. Нас звезли сюди із недав­ніх німецьких катівень – тюрем, конц­табо­рів, трудових  таборів, із фермер­ських госпо­дарств. Ні, не всіх – а от молод­ших, при­зивного віку. От і набралося кілька десятків тисяч, так що бараки колишнього табору не могли вмістити нас всіх – то роз­се­лили вздовж залізничної колії від Львова на Го­родок і Родатичі. Звезли – “фільтрувати”: чи ти не зрадив, чи не продав свою душу во­­рогові, чи ти не виробляв зброю, якою німець­кі вояки вбивали ра­дян­ських воїнів.

Нам втлумачували, що ми таки винні, винні всі тож маємо спокутувати свою вину. А як? Самовідданою працею. Ми згодні: ось повернемося додому. Е ні, за­пе­речували кагебісти, ні, не там будете пра­­цювати, де вам заманеться, а куди по­велить партія, уряд, сам Сталін. Із нас формували трудові батальйони – для праці на сибірських лісоповалах, на металургій­них велетнях, на вугільних шахтах, на засек­речених підприємствах, де щойно зачи­нали готувати необхідні складники для атомної бомби, бо ж треба було втілювати в життя ленінсько-сталінську мрію про сві­тове панування.

Наша шахта № 1-2  “Красный ок­тяб­рь”знаходилася на околиці міста Єнакієво – так, саме того, який  пізніше  відзначався формуванням  бандитсько-олігархічних струк­тур, та й наш “знаменитий” шапкохват горезвісний колишній президент походив звідти. Маю  додати, що я на Дон­басі це вже вдруге. Вперше – це було так.

Закінчу­вав­ся другий місяць війни – ні, не цієї, нинішньої, а таки тієї, Великої Віт­чиз­няної, як звикли називати цю складову час­тину Другої світової. Тож закінчувався дру­гий місяць війни, коли ми прибули зби­рати врожай у колгосп імені Клима Во­ро­ши­лова, Старобешевського району, на Донеччині. Ми – це сорок бійців студентсько­го взводу Черкаського винищувального ба­тальйону. Сорок шістнадцятирічних юнаків. Ще зовсім недавно ми були студента­ми Черкаського політосвітнього технікуму (за нинішніми мірками – культосвітнього училища чи ліцею), але вже на другий день вій­ни, в понеділок ми на відкритих ком­со­мольських зборах одностайно підтри­мали пропозицію секретаря міському – піти доб­ро­вільно на фронт. Нашу ініціа­ти­ву схва­лили – але ось так: старших за сім­надцять скерували до військового тан­ко­­вого учили­ща, а із решти сформу­вали взвод. Дали нам в командири молодшого лейтенанта із наганом, виділили три гвин­тівки і по п’ятнадцять набоїв до кожного, доручили охо­роняти міст через Дніпро. Але за якийсь час новий наказ – і ми пішим хо­дом на До­неччину.

На батьківщині прославленої Паші Ангеліної визріла і уже зачала осипатися дорідна пшениця, а збирати урожай було фак­тично нікому. То нас розподілили – до ком­байнів і жаток, на скиртування та на мо­лотьбу.

Із першого обмолоту – кілька мішків до млина, і от ми ласуємо першим хлібом. Більшість із нас були сільськими хлопця­ми, яким довелося зовсім недавно пере­жи­ти Голодомор, а потім ще кілька напів­го­лод­них років із мізерними трудоднями. Тож досвід оцінювати якість першого хліба у нас був від’ємний – але ж тут білі пухкі паляниці, і то без обмежень!

Мені й понині видається, що кращого, смачнішого і ситнішого хліба ні до, ні опі­сля їсти не доводилося…

Але це раніше, тепер же – вугільна шах­­та. Нас розмістили в гуртожитку барач­ного типу, розподілили по змінах, визначи­ли професії. Я з нерозуму зголосився до вибійників – як же, треба спокутувати свій борг… В першу ж зміну – учнем вибійника, я попросився до молотка, і так ото “поку­тував” свій борг, що за кілька днів у мене опухли м’язи на руках. Зрештою, у ще кі­лькох. То нам дали перепочинок. Не дивно: молоді організми не зміцніли після трь­ох років напівголодного табірного життя…

Кілька слів про основні складові того­час­ного контингенту, з якого було сформо­ва­но трудовий колектив шахти. Це, зви­чай­но, старі шахтарі, але їх лишилося яв­но замало. Це полонені – німецькі, мадяр­ські, румунські. Фахові німці вибороли собі підряд привести до ладу механізацію шах­ти – після цього їх обіцяли відпустити, тож вони й відповідно ефективно трудилися. Мадяри та румуни відверто саботували ро­боту, чекаючи можливого закінчення їх­нього терміну. А тепер далі: відділ ареш­тан­тів – за не надто значні злочини, велика група мобілізованих на трудовий фронт із Галичини, колишні радянські військово­полонені, та ще й ми, вчорашні остарбай­тери…

Напевно, стали професійними шахта­рями більшість із мобілізованих западенців, та ще остарбайтерів – бо нас таки не відпускали додому, всіляко намагаючись закріпити на шахті навічно… (Далі буде).