Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Вересень 2017
П В С Ч П С Н
« Сер   Жов »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Авторизація
Архів

крилаті-самоцвітиУ новій збірці поетеси з Червонограда, члена Української асоціації письменників Західного регіону Марії Магдзяк “Крилаті самоцвіти” (Червоноград: Додаток до газети “Літературний Червоноград”, 2017. – 28 с.; видавець — Ігор Дах, макетування — Галини Панасюк) зібрано вірші для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку. “Доступний текст творів повинен зацікавити і надихнути до роздумів, – читаємо в анотації. – Адже ми живемо в дивовижному і цікавому світі, який наповнений життям у найрізноманітніших проявах”.

Цитата з послань Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького: “Черговою любов’ю твого серця до Бога, є любов до рідні”. А опісля йде любов до Батьківщини (за тлумаченням цього ж Андрея Шептицького). Тільки-от все це органічно взаємопов’язане, бо Бог дарував тобі рідню, тата й маму, Україну, про що достатньо сказано у віршах Марії Магдзяк. Наприклад, “Наша мама”:

- Біля неї добре, любо-любо всім.

Теплотою прагне огорнути дім.

А ще – “Любіть і бережіть своїх бабусь!” (назва вірша). Тож не дивно:

- Так мене чекає, як ніхто на світі,

Бо найкраще знає, як мене зігріти.

Тому бабусю називають “другою мамою”!

…Марія Магдзяк веде дитину (свого читача) за рученьку стежками лісу, поля, лугу, берегом річки, розповідає їй про живих істоток, прагне розкрити дитині чарівний світ природи, її розмаїття, що і є одним з багатств України, проявом любові до Батьківщини. Лише належно оціни цю красу і радій кожному дню! Адже тільки тут, на Україні, лелека, що оселився у селі на Бугом, “Дзьобик виставив мечем, Всіх вітає з новим днем”; джміль “Крильцями у такт тріпоче, Поміж квітами гуде…”; “Ліс, повінчаний весною, Слухав пісню солов’я”; а “Крилаті самоцвіти” – це метелики барвисті…

Поетеса вміє повести з маленьким читачем довірливу, невимушену розмову. Тому її вірші дітям до душі. Знаємо це з попередніх збірок. На них вони вчаться любові до Бога, України, шанувати батьків, цінувати красу і велич рідної землі, відкривати щось нове, незвичне у, здавалося б, буденному.

Отож, любі діти, цікавого вам читання!

Тарас ЛЕХМАН, журналіст