Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Лютий 2018
П В С Ч П С Н
« Січ   Бер »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
Авторизація
Архів

thumb_164462_news_mОстанній тиждень перед початком Великого посту — Масляна. Його ще називають Сирним, М’ясопусним — через страви, які готують і споживають у цей період.

Масляна не закріплена за певними днями церковного календаря, а відзначається залежно від Великодня, і поділяється на три частини: зустріч у понеділок, широкий четвер та прощена неділя.

У перший день Масляної традиційно готують холодець зі свинячих ніжок. Це так звані “ніжкові заговини”. Молодь після вечері збирає кістки і кидає їх у ворота. Вірили: якщо хтось не докине до воріт, то може не дожити до Великодня… Вже краще було б перекинути поза ворота. Також у цей день жінки відвідували оселі, у яких є дорослі парубки і дівчата “на порі”. Ішли на “вмовляння” або “колодку”, нагадуючи, що варто подумати про створення сім’ї. Часто виступали у ролі свах, радили, кого кому мають на приміті, обіцяли стати посередниками.

Чоловіки з понеділка відвідували корчму, щоб “добре велося”. Натомість господині у четвер повинні були зустрітися у корчмі, добре випити і погуляти, бо “від цього худоба буде здоровою”. Тож чоловікам у четвер до корчми — зась!

Важливий етап святкування Масляної — частування тещі, яке відбувалося (відбувається) в п’ятницю. Саме від цього звичаю походить вислів: “До тещі на млинці”. Якщо молодята недавно побралися, то теща неодмінно частувала зятя, а той вручав їй подарунки. Невістка, в свою чергу, готувала подарунки для свекрухи, “щоб добрішою була”. Жартували: “У п’ятницю на Масляну зять може сказати про тещу все, що думає, а в неділю попросити прощення”.

Головна обрядова страва на Масляну — млинці зі сметаною, якими навіть частували кота. Тому: “Не завжди для кота Масляна!”. За старих часів обряд приготування млинців був надзвичайно таємничим. Опару для тіста господині готували так, щоб ніхто не бачив. Тому навіть уночі йшли до криниці набирати води.

Готували також вареники з сиром, і то щодня впродовж тижня.

Народне повір’я стверджує: можна побачити справжню відьму, якщо в неділю на Масляну взяти з останнього вареника сир, зав’язати його у тонку лляну тканину і так протримати в роті аж до ранку. Зранку ж треба піти до церкви, вистояти всю службу, жодного разу не поворохнувшись. Потім сир надійно сховати і зберігати аж до Великодня. А вже на сам Великдень треба бути дуже-дуже уважним: стати на паперті й дивитися, яка жінка першою підійде привітатися — ото і є відьма!..

Останній день Масляної — прощена неділя. Це суто християнський обряд, який нагадує про те, що марним буде піст (обмеження у їжі), коли душа з гріхами. І першими просять прощення одне в одного священик і парафіяни у церкві…

Тарас ЛЕХМАН