Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Травень 2018
П В С Ч П С Н
« Кві   Чер »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Авторизація
Архів

Єдине, що сприяло появі закладу санаторного типу посеред гарної лісо­вої місцини – це побудова вугільних шахт та потреба у оздоровленні багато­тисячної спільноти гірників. А все реш­та – розвиток сучасної лікувальної бази, величезна впорядкована терито­рія, комфортні корпуси та будиночки, су­час­ний плавальний басейн – це заслуга сотень працівників, що є справжніми патріотами шахтарської оздоровниці. А найперша асоціація при слові “Ровес­ник” – це ім’я незмінного його директора Василя КАРВАЦЬКОГО.

DSCN9584 DSCN8630
IMG_0877 P1010010

Повсякчас у русі, сповнений нових ідей та мотивований до їх втілення, швид­кий у кроках та мові, попри щоденні кло­поти Василь Михайлович завжди бачить перспективу й готовий доводити на будь-якому рівні, що “Ровесник” – це перлина у  шахтарській  короні  копрів  Прибужжя. Про оздоровчо-лікувальний комплекс знає усе. Коли  у  буремних 90-х  у  інших опус­калися руки  і  занепад  охопив сотні галу­зевих санаторіїв, він вперто вірив і, голов­не, разом із колективом наполегливо працю­вав,  щоб  зберегти лікувально-від­по­чин­кову базу шахтарів. І зусилля були не­марними: нині “Ровесник” -  затребува­ний від­почивальниками з усієї України зак­лад сана­­торного типу вищої категорії.

- Скільки ж років життя Ви присвя­тили шахтарській оздоровниці? – за­пи­тую у Василя Карвацького.

- Вже сорок восьмий рік минає: відразу піс­ля армії прийшов на роботу в санаторій-профілакторій “Шахтар”. А 20 квітня 1988 року призначений начальни­ком новоство­реного  поруч  санаторію “Ро­вес­ника”, що слу­гував тоді як дитячий та­бір. Згодом, у жовтні 2003 року керівни­цтво ДП “Львівву­гілля” створило на базі двох закладів  єди­ний оздоровчо-лікуваль­ний комп­лекс “Ровесник”, який я очолив, – за­глибився в історію Василь Михайлович. – Довелося доб­ряче  попорядкувати, щоб об’єд­нати  два об’єкта стилістично, ви­значити  найопти­мальніше застосування для будівель, та й самі корпуси, буди­ноч­ки, їдальня, алеї, спортивні майдан­чики, не говорячи вже про лікувальну базу, потре­бували ремонту і осучаснення. Про це можу розповідати годинами, тим біль­ше, що за  підтримки  адміністрації  ДП  “Львів­вугілля” та шахтар­ських профспілок цей процес триває  й нині. Відзначу голов­не: навіть маючи ваго­му санаторно-ліку­валь­ну базу, весь час шукаємо новинки. Щоб встигнути за вимо­гами часу, прива­бити відпочивальників, муси­мо вкладати  кошти  у  розвиток. На­прик­лад, наші останні надбання – це  апа­ратура  для популярної (і ефек­тивної!) за­раз магнітотерапії, скеру­вали на навчання й маємо нині свого спеціа­ліста зі скелетного витяжіння. Прагнемо запровадити лікування апіотерапією (за допомогою бджіл та продуктів бджільництва), на це потрібно ще стільки дозволів, але дорогу здолає той, хто іде, а ми з колективом впевнено крокуємо уперед.

- Хто саме прагне оздоровлення у “Ровеснику” у останні роки?

- Найперші наші шанувальники – це школярі. У минулому році у нас відпочило 2042 дитини, на різдвяні свята цьогоріч вже традиційно прибули понад 80 юних гостей з Києва. Зазначу, що беремо ак­тивну участь щодо організації літнього відпочинку дітей у тендерах через систему Prozorro, пропонуємо гарні умови та помір­ні ціни. Із багатьма організаціями та управ­ліннями при обласних та міських адмі­ніст­раціях співпрацюємо роками, що свідчить про незмінно високу якість нашого оздоровлення. Дітлахи із задоволенням відпо­чи­вають по кілька років поспіль, а місцева ма­леча – інколи й по кілька заїздів підряд. На­разі вже виграли перші тендери й, ду­маю, улітку у таборі буде гамірно, – усмі­хаєть­ся майбутнім приємним клопотам директор.

- А як щодо старшої категорії від­почивальників?

- Дорослі відвідувачі свідомо оби­ра­ють “Ровесник” для санаторного ліку­вання. У 2017 році оздоровилася 441 лю­дина, у т.ч. 74 шахтаря-регресника, а вже у першо­му кварталі цього року було 111 потребую­чих лікувальних послуг осіб, з них 31 колишній гірник. Активно співпра­цюємо з Фондом соціального страхування України, зокрема із Червоноградським та Сокальсь­ким його відділеннями, які очо­люють Воло­ди­мир Катерина та Оксана Гузіч. Завдяки змінам в законодавстві, те­пер регресник сам обирає заклад санатор­ного типу, укла­дається тристороння угода між застрахо­ваною особою, ФССУ та ОЛК “Ровесник”, й людина зміцнює здоров’я у зручний час, не витрачаючи час на довгий шлях з рід­них міста чи села. До того ж проїзд безкош­тов­ний – постійно курсує за сталим графіком наш автобус. Приємно, що кількість ко­лишніх гірників-відпочиваль­ників зростає.

Плануємо цього року оздоровити й бі­льше працівників шахт і підприємств ДП “Львіввугілля”, спільним рішенням адмі­ніст­рації держпідприємства та профспілок ухвалено з коштів на соціально-культурну ро­­боту виділити значну частку на заку­пів­лю путівок у “Ровесник”.

Щоб охопити якнайширше коло потен­ційних відвідувачів, через Львівську те­риторіальну організацію Проф­спілки ву­­гіль­­ників України та Регіональне об’єд­нання Незалежної профспілки  гірників Ук­раї­ни м. Червонограда звернулися до проф­спіл­кових організацій шахтарів усієї України, надали їм для ознайомлення усю інформацію, графік заїздів, розцінки й має­мо надію побачити у “Ровеснику” гірників та шахтарські сім’ї з інших регіонів.

-  Відомо,  “Ровесник” почасти вико­рис­то­вується не тільки як відпочин­ко­ва база.

- Десятиліття поспіль територія оз­доровчого комплексу слугує для спортив­них змагань. Постійно надаємо локації для Спартакіади серед шахтарських колек­ти­вів, неодноразово приймали Всеукраїн­ську спартакіаду під девізом “Всією брига­дою на стадіон” під проводом ФСТ “Ук­раї­на”. Також на постійній основі про­хо­дить Спартакіада Львівщини для осіб з інвалідністю. Щойно у березні відбувався ди­тячий футзальний турнір “Кубок Весни” се­ред дітей. У змаганнях взяло участь бі­ль­ше сотні юних спортсменів із західних областей України.

Словом, для спортивних турнірів наш комплекс – саме те, що треба: і спортмай­данчики, і басейн, і житло, і харчування, і, зрештою, нагляд кваліфікованих медиків. А ще завжди забезпечуємо насичену роз­ва­жально-екскурсійну програму, знайомимо гостей з старовинними церквами Чер­­во­но­града, власним автобусом від­ві­дуємо замки Львівщини та сам древній Львів.

- Розкажіть про тих, хто забезпечує комфорт відвідувачів оздоровниці – працівників ОЛК.

- Знаєте, завжди тяжко розповідати про близьких людей, а щоб виділити ко­гось – й мови нема. Усі – лікарі, медсестри та молодший медичний персонал, технічні працівники, електрики, водії, мийниці по­суду, кухарі, прибиральниці, бухгалтери, пралі, працівники різних відділів – пра­цюють як одна велика команда. Знаю, що вимагаю від них багато, але ж маємо зро­бити максимум, щоб відпочивальникам тут було добре, зручно, комфортно, приєм­но, щоб гості знову і знову поверталися в шахтарську оздоровницю – таке ж бо воно, наше спільне покликання.

Марія ЛУЦЕНКО

За матеріалами газети «Гірник»