Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Жовтень 2018
П В С Ч П С Н
« Вер   Лис »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Авторизація
Архів

Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки 19 жовтня 2018 року провів Комітетські слухання на тему: «Державний сектор вугільної промисловості на шляху до… Стратегічне бачення і бюджетний процес».

44274910_925677574289532_4636499706648723456_o 44290406_925675110956445_2571419086441414656_o

Для участі в роботі круглого столу були запрошені депутати профільних комітетів Верховної Ради України, представники Уряду, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства фінансів України, Рахункової палати України, профільних науково-технічних установ та профспілок.

У засіданні взяв участь т.в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олег Акімов.

домбров19.10 бондар

В.о. голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, відкриваючи слухання, зазначив, що вугільна галузь України потребує сильних політичних рішень. В умовах сьогодення державні шахти знаходяться в гіршому технічному стані, ніж приватні. І поділився враженнями від свого першого спуску в шахту ДП «Львіввугілля» разом з народним депутатом Михайлом Бондарем: «Я вражений тим, що молоді хлопці з величезним бажанням хочуть працювати, у них світяться очі оптимізмом, але на фоні того зношеного, старого обладнання, яке енергоємне, яке потрібно було давно поміняти – це такий контраст. І ти розумієш, що в тій  парадигмі в якій ми сьогодні знаходимось у нас немає рішення. Ми повинні визначитись куди ми рухаємось».

В ході роботи своє бачення вирішення питань висловлювали учасники слухань.

Зокрема, перший керівник держпідприємства на початку своєї промови приділив увагу позитивним зрушенням, які відбулися з вересня 2018 року по жовтень поточного року. ДП «Львіввугілля» покращило якість видобутого вугілля, Уряд підвищив ціну на вугільну продукцію, це дозволило суттєво підняти заробітну плату шахтарям. Такі дії в свою чергу зупинили відтік професійних кадрів та дозволили налаштувати колективи шахт на продуктивну роботу. Покращилися економічні показники і протягом 2018 року державне підприємство «Львіввугілля» працювало без дотацій.

«В свою чергу, – зазначає Олег Акімов, – Покращення роботи підприємства різко активізувало роботу державних органів і служб зі стягнення минулих боргів, пені і штрафів. На рахунки підприємства накладаються арешти, робота блокується. Збільшення обсягів видобутої продукції призвело до проблем з її реалізацією і прискоренням з відпрацювання лав. І в результаті на папері є зароблені кошти, а по факту – затримка з виплати заробітної плати, недофінансування нових лав, і як наслідок запізнення введення їх в роботу.»

Також Олег Акімов, звернув увагу присутніх на першочергові проблеми, які потребують нагального вирішення: дофінансування чотирьох лав для введення їх в роботу, фінансування охорони праці та капітального будівництва.

Олег Акімов, підсумовуючи виступ, виклав своє бачення покращення роботи державного вугільного сектора у дев’яти пунктах та закликав депутатів, держслужбовців до спільних дій у вирішенні проблемних питань: «Потрібно поновити фінансування вугільної промисловості в обсягах, що мають забезпечити сталу роботу шахт з видобутку вугілля та виплату заробітної плати шахтарям, зокрема, за програмою державної підтримки на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної продукції.
Ініціювати внесення змін до державного бюджету 2018-2019 років, що передбачать кошти на фінансування вугільної промисловості за окремими бюджетними статтями. Це технічне переоснащення шахт, капітальне будівництво шахт, часткове покриття витрат на покриття собівартості вугільної продукції і охорона праці.»

Завдання, яке перед собою поставили учасники комітетських слухань – визначити дієві шляхи подолання кризових явищ у вугільній галузі, ознайомитись із стратегічними рішеннями та віднайти джерела фінансування.

Крім того, народний депутат України, голова профільного підкомітету Михайло Бондар зазначив: «Під час засідання ми почули професійні думки і шляхи вирішення цих проблем. Я думаю, конструктив в цьому є. Міністерство фінансів нас почуло і Прем’єр-міністр обіцяє зустрітися і фахово ці питання обговорити.» Михайло Бондар подякував т.в.о. генерального директора Олегу Акімову за дієві пропозиції щодо вирішення питання сплати внесків до фондів.

За результатами проведених комітетських слухань будуть підготовлені рекомендації для подальшого направлення їх до Уряду України.

Прес-служба ДП “Львіввугілля”