Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Грудень 2018
П В С Ч П С Н
« Лис   Січ »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Авторизація
Архів

Без  чого  жоден вагон вугілля не мо­­же бути відправлений споживачам? Без посвідчення якості. Тому у струк­турі ДП “Львіввугілля” діє Управління технічного  контролю  якості вугілля і стан­­дар­тів.DSCN6275

- На сьогодні наше Управління коор­динує роботу відділів технічного контролю якості на шахтах, що відбирають проби з видобутого рядового вугілля та вугілля, яке відвантажується,  – розповідає Ірина На­­ливайко, що вже десять років очолює цей ви­робничий підрозділ. – Працівники відо­крем­леного підрозділу також здійс­нюють контроль при прийманні вугільної продукції на ТЕС. Працівники випробу­вального пунк­ту на ЦЗФ проводять відбір проб з дос­тавленого на переробку вугілля, а наша сертифікована вуглехімічна ла­бораторія виконує аналіз усіх цих проб. Усі роботи щодо контролю якості вугілля ведуться дуже ретельно, адже від цього без­посе­ред­ньо залежить ціна товарної про­дукції, а відповідно й економічно-фі­нансовий стан як кожної шахти, так і ДП “Ль­вів­вугілля” в цілому.  Жодних претензій та рекламацій від споживачів ми не отримуємо, що свід­чить про дотримання усіх вимог ДСТУ та високий рівень техніч­ного контролю.DSCN6232

У випробувальний пункт збагачува­льної фабрики ПАТ “ЛВК” його начальник, а також вже два роки як голова профкому Управління, Тамара Федоренко прийшла на початку 80-х.

- Тоді за добу фабрика переробляла по 30-36 тисяч тонн гірничої маси, – згадує вона. – На зміні у нас було по дванадцять людей, вагони  прибували безперервно, навантаження було шалене. Нині за місяць відбираємо проби з  60-70 тисяч тонн вугілля та відправляємо у лабора­торію.

- При можливості, напередодні профе­сійного свята, стараємося побачитися з на­шими ветеранами, -  розповідає Тамара Сергіївна. – На випробувальному пункті довгі роки працю­ва­ли Володимир Трач, Олена Гульчев­ська, Галина Ткач, Ярос­лава  Грушко, Ма­рія  Дубецька, Любов Струналь, Марія  Скупа, Людмила Заяць. Свого часу Управління очолю­ва­ли Ніна Швед, Олексій Тодоровський,  Микола Бро­дер, Ярослав Улицький.

З часу, коли піднята на-гора партія ву­гілля завантажується у вагони, її суп­ровідний документ – це посвідчення якості. Перші відомості туди вносяться у відділі контролю якості шахти, працівники якого відбирають перші проби. Якщо гірнича маса йде на переробку на ЦЗФ – то для конт­ролю перед переробкою проби бере випробувальний пункт. Усі проби скеровую­ться у вуглехімлабораторію.

- Отримані лабораторні проби ми при­водимо на аналітичного стану і проводимо аналіз на усі потрібні показники, – розпові­дає завідуюча вуглехімлабораторією Те­тяна Мішок. – Як правило, це зольність, вміст робочої вологи, сірки, летких речовин та найважливіший з них – теплотворну здат­ність. Зольність  визначаємо  спалю­ван­ням  вугілля  в  муфельній  печі  при 8000С, вміст вологи – висушуванням проб у сушильній шафі при 1600С, результат ви­значається за втратою маси, відсоток сір­ки визначаємо методом Ешка.

Лабораторія працює цілодобово, лабо­ранти чергують по дванадцять годин. Що три роки після перевірки поновлюється свідоцтво про те, що стан вимірювань в лабораторії відповідає ДСТУ ISO 10012:2005.

Інженер-хімік Лариса Даниленко – на сьогодні найдосвідченіша працівниця вугле­хімлабораторії. Понад тридцять років визначаючи якісні показники твердого палива, жартує,  що  “чорне золото” тут дослід­жують ретельніше, ніж  ювеліри справжнє. І жарту тут лиш половина, бо якісні показники дорогоцінного металу ви­значають до тисячних долей, а вугілля у лабораторії до десятитисячних, аж до чет­вертого знаку після коми.

- Три роки тому для оперативнішого та точнішого визначення теплотворності вугілля керівництво державного підприєм­ства  закупило новий прилад німецької фірми ІКА С-2000. Це найсучасніше облад­нання, яке дозволяє ввести дані та за 25 хвилин отримати результат для розрахун­ку теплоти згорання, – розповідає Лариса Петрівна.

Згадує, що довгий час лабораторією завідувала Галина Васєва. – Саме вона приймала мене на роботу лаборантом. Потім деякий час цю посаду обій­мала я, згодом наш колектив очолю­ва­ла Ірина Гойдало. За останні роки при­йшло багато мо­лоді, всі – зі спеціалізова­ною середньотех­нічною або вищою ос­ві­тою.

- Наші лаборанти бувають з відряд­жен­нями  на  електростанціях, що прий­маю­ть наше вугілля, -  продовжила розмову завідуюча Тетяна Мішок, – на Добротвірській, Калуській, Трипільській, де вивчають, як там приймають та за допомогою якої техніки та обладнання аналізують на­шу товарну продукцію. Для осучаснення процесів аналізу хотілося б придбати в ла­бораторію автоматичний аналізатор сірки, електронні ваги.

Щороку Міненерговугілля ставить перед ДП “Львіввугілля” завдання – максимально зменшити зольність вугілля. Цього року, завдяки веденню очисних робіт в низькозольних “сокальських” лавах та як результат багаторічних заходів з підвищення якості гірничої продукції, досягнуто достойних показників. За січень-жовтень 2018 року при плановій зольності 44,5% фактична зольність видобутого шахтами вугілля склала  39,3%, що нижче планової на 5,2%. До відповідного періоду 2017 ро­ку зольність видобутого вугілля зменшилась  на 4,7 %  (факт за січень-жовтень 2017 року -  44,0 %).

- Наше управління – остання ланка між ДП “Львіввугілля” та споживачами, -  говорить начальник Управління Ірина Наливайко. -  Точність і оперативність – наше все, бо відповідальність надзвичайно ви­сока: вугілля без визначення якості  – то гір­нича маса, а не товар. Від душі хочу подякувати за сумлінну працю та високий професіоналізм ветеранам та нинішнім працівникам – усім тим, хто цілодобово чи у робочому спецодязі, чи у лаборантсько­му халаті, чи з калькулятором в руках відбирають проби, виконують аналіз, складають документацію та визначають якість прибузького вугілля, яке, вірю, ще багато років буде запорукою тепла та світла в домівках тисяч українців.

Марія ЛУЦЕНКО

На фото: завідуюча вуглехім­лабораторією Тіетяна Мішок, інженер-хімік Лариса Даниленко та старший лаборант Ольга Котлова (справа наліво); на­чаль­ник випробувального пункту Тамара Федоренко, гірник поверхні  Любов Груше­ць­ка, майстер контрольний Оксана Пелех й оператор пульта керування Ірина Шиндюк (справа наліво).

За матеріалами газети «Гірник»