Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Грудень 2018
П В С Ч П С Н
« Лис   Січ »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Авторизація
Архів

29 грудня 1958 року розпочала роботу шахта “Велико­мос­тів­ська”.абк

Проектна потужність при прийнятті копальні в експлуатацію – 1500 тонн на добу, 450 тис. тонн у рік – була освоєна аж у 1972 році. Хоча починаючи з 1960 року шах­та працювала у тисячному режимі вуглевидобутку.  Максимального для “Велико­мос­тівської”  рівня – 600 тис. тонн  на-гора та 6000 м прокладених гірничих ви­робок за рік  – досягнуто у 1977-му.

60-річчя шахти працівники зустрічають у доброму настрої: підприємство  стабільне у роботі. Багато років поспіль задовго до ка­лен­дарного Нового року на шахті сяє вогни­ками ялинка як символ дост­­рокового вико­нання річних планів.DSC_2779

- Цьогоріч з плановим завданням про­хід­ники  впоралися 10 вересня, проклавши 1550 м гірничих виробок, а 12 жовтня звіту­вали про річний план вуглевидобувники -на-гора піднято 230 тис. тонн твердого палива, – розповідає директор шахти Андрій Куц. – Середньодобове навантаження по року – 850-900 тонн. До початку грудня пра­цювали двома лавами. На даний час у 417 лаві про­водяться демонтажні роботи, а очисні – ведуться у лаві №114. Цей очисний вибій від­працьовува­тимемо орієнтовно до серпня наступного року. Що­до економічних по­казників, то зав­дяки низькозольному “сокальському” вугіл­лю шахта нині пра­цює у беззбитковому режимі.

 Шахтар “попід землею ходить повз­кома, але в душі покірності нема. Він про­биває кам’яні пласти, видобуває сонце з тем­ноти” – так писав про гірників Дмитро Павличко. І колек­тиву шахти знадобилося чи­мало  непокір­ності,  адже  у  1996 році “Вели­ко­мостівська”  потрапила  у  список шахт, що йдуть на закриття. Голова ЛТО ППВПУ Олег Турчин тоді очолював профком “Вели­ко­мостів­ської”:

- Колектив постановив: шахту треба від­стояти, запасів ще вистачить на роки і роки. Боротьба була тривалою, виснаж­ливою. Але, як показав час, правими вияви­ли­ся люди, а не високі чини з міністерства. Ме­не особисто та ситуація за­карбу­вала у пе­реконанні: прав­ди можна доби­тися тільки гуртом, в єдності, а профспілка – це як ангел-охоронець колективу, та сила, що може дати відсіч. Завдяки нашим тодішнім зусиллям копальня працює і годує тисячі родин, а не стоїть пусткою. 20  років я був електро­слюсарем на ДПР, 10 років очолював проф­спілку і у день ювілею від усієї душі ба­жаю рідній шахті тільки благополуччя.DSC_2141

На сьогодні  на “Великомостівській” залишився один мільйон тонн запасів вугілля по Сокальському пласту. Відпо­від­но до плану розвитку гірничих робіт копальні, їх вистачить для ведення вуглевидобутку до 2023 року, повідомив директор.

- Зараз готуються лави №117  – 64 тис. тонн запасів вугілля, №109 – 67 тис. тонн, №120 – 152 тис. тонн та №122 – 64 тис. тонн. Нехай це ціликові лави, але  в них виключно високоякісне вугілля,  тому шахта й надалі працюватиме в умовах самоокупності, – розповідає Андрій Фе­дорович. – Є ще  промислові  запаси по пласту “Тонкий”, але наразі перспективи дістатися до них не проглядається.

Ведення підготовчих робіт координує досвідчений  головний  інженер Василь Бойко. ДПР №1 під керівництвом Миколи Лінинського (бригадир Володимир Повзун), проводить 117 оконтурюючий штрек, а колектив ДПР №2, який очолює Андрій Люшик (бригадир Роман Затхей), готує лави №120,122 й зараз прокладає 100 конвеєрний штрек.

У липні 2019 року планово повинна розпочатися експлуатація лави №117,  а у грудні – лави №109.

У роботі на шахті два прохідницьких комбайни ГПКС й очисний 1ГШ-68 з мехкомплексом 2КМ-87. Керівник шахти відзначає, що виробнича стратегія ДП “Львіввугілля” така: уся техніка проходить капремонт на Нововолинському РМЗ, а стій­ки відновлює Дніпропетровський агрегатний завод. Тому яка б не була зношена техніка, вона працює. До того ж бережливе ставлення до механізмів давно увійшло в звичай у працівників шахти.

Вугільним виробництвом опікується  в.о. заступника директора з виробництва Юрій Благута. Заслужений шахтар Украї­ни  Анатолій  Потопа очолює  дільницю з видобутку вугілля вже 18 років і за його наставництва вже виховано кілька поколінь професійних гірників. Бригадира Григорія  Гнатіва  цьогоріч відзначено Гра­мотою Верховної Ради України, а бри­гада вуглевидобувників до професійного свята визнана кращою у ДП “Львівву­гілля”. Велика від­повідальність на начальникові дільниці шахт­ного транспорта Андірієві Латі: транспортування видобутої гірничої маси ведеться вагонетками, а крило відкатки – понад два кілометри.

Велика роль у соціальному житті шахти належить профспілкам. Первинку Профспілки вугільників очолює Степан Смілка, а Ольга Божок головує в профкомі НПГУ. Спортивна команда шахти – активний учасник робітничих змагань.

З “Великомостівської” за різ­ними хвилями мобілізації і доброволь­цями пішло слу­жити до війська кілька десятків праців­ників. Зараз  23 з них демобі­лізовані, 11 – служать за контрактом.

Історія будь-якого підприємства – це насамперед долі людей, що роз­ви­вали вироб­ництво, не шкодуючи ані сил, ані здоров’я. Кожен у свій час, довгими роками сумлінної праці шахту про­славляли Петро Мисак, Володимир Лисий, Микола Кішко, Іван Піскун, Микола Гринда, Йосип Живко, Володимир Макарчук, Володимир При­ходько, Анатолій Чукас.

Орденом “За заслуги “ ІІІ ст. від­зна­чено Петра Ведмедика, Йосипа Мудрика, Михайла Гавриловича, Сергія Суворова.

Зас­луженими шахтарями України ста­ли  Євген Добрянський, Іван Момот, Петро Черкас, Іван  Мелета, Анатолій  По­топа, Ярослав  Бурлаченко, Юрій  Кунта, Олег Дмитрук, званням “Заслужений гірник Ук­раїни” нагороджено Петра Барана, орденом « За доблесну шахтарську працю» – Володимира Степася. На них рівняється ціла плеяда молодих гірників, що нині сумлінно працюють у вугільних вибоях шахти-ювілярки.

З нагоди ювілею бажаємо усім вете­ранам та працівникам “Велико­мостівської” міцного здоров’я, родинного благополуччя, безпечної праці та достатку. 

Марія ЛУЦЕНКО

За матеріалами газети «Гірник»