Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Грудень 2021
П В С Ч П С Н
« Лис   Січ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Авторизація
Архів

23-12-21.gifЗ 1 грудня 2021 року набирає чинності наказ Національного агентства з питань запобігання та виявлення корупції  від 23.07.2021 року №  449/21, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29 липня 2021 року за № 987/36609, яким затверджено форму декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та Порядок заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Так, з 01 грудня 2021 року для  суб’єктів декларування будуть передбачені вже три типи декларацій (не чотири, як було до того), а саме:

Щорічна декларація

подається відповідно до частини першої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року (щороку), абзацу другого частини другої статті 45 Закону (після припинення діяльності (після звільнення)) у період з 00 годин 00 хвилин 01 січня до 00 годин 00 хвилин 01 квітня. Така декларація повинна охоплювати дані за рік, за який вона подається.

Декларація при звільненні

подається відповідно до абзацу першого частини другої статті 45 Закону – не пізніше 30 календарних днів з дня (до змін – 20 робочих днів). Охоплює дані з початку календарного року по день (включно) – звільнення.

Декларація при звільненні не подається у таких випадках:

- особа, яка припинила здійснення діяльності на одній посаді, продовжує здійснювати діяльність на іншій посаді

- особа, яка припинила здійснення діяльності, упродовж 30 календарних днів з дня припинення діяльності знову розпочала здійснення діяльності.

Декларація кандидата

подається відповідно до абзацу першого частини третьої статті 45 Закону, тобто до призначення на посаду. Інформація в такій декларації охоплює дані попереднього календарного року. Якщо особа подала щорічну декларацію за минулий рік, декларація кандидата на посаду за цей період не подається.

Також, не зазначаються відомості про видатки та інші правочини, вчинені суб’єктом декларування у звітному періоді.

Обираючи вид декларації «щорічна», суб’єкт декларування додатково вказує відомості про те, продовжує від здійснювати діяльність чи припинив її здійснення та подає декларацію у році, наступному за припиненням діяльності (після звільнення).

 

Інформація про суб’єкта декларування

 

У розділі 2.1 декларації «Інформація про суб’єкта декларування» зазначаються відомості про суб’єкта декларування для ідентифікації його особи в України, за її межами.

За наявності документів для ідентифікації особи за межами України  суб’єкт декларування у блоці полів «Для ідентифікації  за межами України» обирає позначку «Дані наявні» та вказує такі відомості: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) (латиницею); країна, в якій видано документ, що посвідчує особу, тип документа, що посвідчує особу, реквізити документа, що посвідчує особу, ідентифікаційний номер (за наявності). Суб’єкт декларування зазначає відомості про варіанти написання свого прізвища, імені, по батькові (за наявності), крім української мови, зазначені у документах (паспортах, посвідці на проживання, інших наявних у суб’єкта декларування документах).

За наявності документів, що посвідчують особу, виданих у різних державах, у тому числі в Україні, зазначаються всі варіанти написання прізвища, імені, по батькові (за наявності) (крім української мови) з посиланням на документи кожної з держав, незважаючи на однаковий варіант їх написання

За наявності декількох документів, виданих в одній державі, у яких варіанти написання прізвища, імені, по батькові (за наявності) збігаються блоці полів щодо документа, що посвідчує особу, зазначаються відомості про один з документів, пріоритет з яких має паспорт або посвідка на проживання.

За відсутності документів для ідентифікації особи за межами України слід обрати позначку «Дані відсутні».

Окрім відомостей, що передбачені частиною першою статтею 46 Закону необхідно також вказувати код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (ЄДРПОУ) місця роботи.

У розділі 2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування» зазначаються відомості про осіб, які згідно  із Законом належать до членів сім’ї суб’єкта декларування , незалежно від громадянства та країни їх проживання, які дають змогу їх ідентифікувати в України та за її межами.

У розділі 10 «Нематеріальні активи» окрім відомостей про нематеріальні активи, що належать суб’єкту декларування та/або членам його сім’ї тому числі об’єкти інтелектуальної власності, що можуть бути оцінені в грошовому еквівалентні необхідно буде зазначити не лише вид криптоактиву, вартість та дату набуття, а й додатково відомості про криптобіржу та публічну адресу.

Також звертаємо увагу, що з 1 грудня 2021 року набирає чинності наказ НАЗК від 23.07.2021 № 450/21,зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29.07.2021 за № 988/36610, яким затверджений Порядок інформування НАЗК про суттєві зміни  в майновому стані суб’єкта декларування.

Нагадуємо, що інформування про суттєві зміни у майновому стані здійснюється суб’єктами декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, відповідно до Закону, а також суб’єктами декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків. Інші суб’єкти декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подають.

У разі суттєвої   зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня року, у якому виник обов’язок щодо подання повідомлення, суб’єкт декларування у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це НАЗК.

 

До осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, належать

Лише державні службовці, які відносяться до посад категорії «Б»

До кінця 2021 року – це більше ніж 113500 грн

 

 

 

 

 

Повідомлення подається незалежно від того, перебуває суб’єкт  декларування в Україні чи за її межами.