Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Січень 2022
П В С Ч П С Н
« Гру   Лют »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Авторизація
Архів

сайт-податки

 27 січня Західне  міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (м.Львів) вкотре блокувало всі розрахункові рахунки відокремлених підрозділів ДП «Львіввугілля» шляхом виставлення інкасових доручень. Стягнуто 5 млн грн, які б мали скерувати на зарплату шахтарям.

Причина блокування рахунків – борг з податку на додану вартість (ПДВ) 345 млн грн станом на 16 січня 2018 року.

Що призвело до накопичення такого боргу? Недостатне фінансування державного сектору вугільної галузі, що триває роками.

Першочергово спрямовуючи усі кошти на виплату зарплати гірникам, сплату електроенергії, технологічні витрати для забезпечення роботи, хронічно недофінансоване державою ДП «Львіввугілля» опинилося у податковому зашморгу.

Держпідприємство не в змозі сплачувати податки у повному обсязі. Штрафи і пені, що зростають в геометричній прогресії, не дають нормально працювати семитисячному шахтарському колективу. А кошти, які щомісячно скеровуються на сплату податків, зараховуються не на погашення самої податкової заборгованості, а на сплату штрафних санкцій. І щомісяця ці ж штрафи і пені знову наростають, оскільки «тіло» податкової заборгованості не гаситься. Держпідприємство сплачує податки наступного місяця – і ситуація йде по колу вже багато років.

З кінця минулого року керівництво Західного  міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків (м.Львів) багаторазово блокувало розрахункові рахунки ДП «Львіввугілля».

Така цілеспрямована кампанія загрожує повною зупинкою діяльності ДП «Львіввугілля». Із заблокованими рахунками неможливо виплатити зарплату працівникам, неможливо оплатити видатки, щоб забезпечити належну безпеку праці гірників, неможливо придбати необхідні матеріали для роботи шахт і оснащення нових лав, неможливо оплатити транспортування працівників до роботи.

Гальмується запуск нових лав – не забезпечується плановий видобуток вугілля – держава недоотримає таке необхідне паливо. Через невиконання планових показників шахтарі втратять у оплаті праці.

Складається враження, що з одного боку держава вимагає забезпечити видобуток стратегічно важливої сировини, а з іншого, руками податкової служби, – блокує роботу вугільних підприємств і змушує працівників шахт шукати роботу деінде. Лише за минулий рік колектив ДП «Львіввугілля» зменшився на 559 осіб.

Про критичну ситуацію листами повідомлено Уряд, РНБО, СБУ, народних депутатів, центральну і  місцеву владу усіх рівнів, Держпраці.

ДОВІДКА

  • Вугілля – це стратегічно важлива складова паливно-енергетичного комплексу держави. Виробництво електроенергії в Україні на третину забезпечується саме вугіллям.  Попри всі курси на «зелену» енергетику, без вугілля неможливо забезпечити сталу роботу енергосистеми.
  •  ДП «Львіввугілля» об´єднує 6 діючих вугільних шахт та 10 допоміжних підприємств, де працює  7137 осіб.
  • ДП «Львіввугілля», як і усі державні вуглевидобувні підприємства в Україні, – планово збиткове. Тобто планово отримує державні дотації. Собівартість видобутої тонни вугілля завжди більша, ніж ціна, за якою паливо отримують теплоелектростанції. Тому щорічно у держбюджет закладається стаття витрат, за якою компенсується ця різниця. Проте обсяг фінансування ніколи не був достатнім, щоб належно забезпечити затребувану державою виробничо-господарську діяльність підприємства.
  • Попри кілька ухвалених профільним Міністерством державних концепцій розвитку вугільної галузі, вкрай обмежена державна підтримка на часткове покриття витрат із собівартості та майже відсутня держпідтримка на технічне переоснащення підприємств. Це призвело до скорочення вугільного виробництва, значного відтоку кадрів та кризового економічного стану держпідприємств.

Щодо сплати податку на додану вартість (ПДВ) і єдиного соціального внеску (ЄСВ)

Податкове навантаження на вугільну галузь стало критичним ще вісім років тому. У 2014 році на державному рівні податкову заборгованість державних шахт було  частково списано, частково – реструктуризовано. З цього ж часу відсутні будь-які, окрім карантинних,  податкові пільги для вугільних підприємств.

Заборгованість по податках ДП «Львіввугілля» станом на 1 січня 2022 року з врахуванням штрафів і пені складає:

- з ПДВ – 430,9 млн грн

- з ЄСВ – 660,5 млн грн

- податок за користування надрами – 113,5 млн грн

- екологічний податок – 63,7 млн грн

- відшкодування пенсій, признач. на пільгових умовах (до ПФУ) – 730 млн грн

-внески до ФССНВВ – 85 млн грн.

 За останні роки скеровано десятки звернень адміністрації і шахтарських профспілок ДП «Львіввугілля» до влади усіх рівнів, щоб провести на державному рівні списання заборгованості по сплаті ЄСВ. Проте жодних зрушень немає. Через це страховий стаж працівникам зараховується з відставанням у 1,5-2 роки.