Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Лютий 2022
П В С Ч П С Н
« Січ   Бер »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
Авторизація
Архів

630_360_1487061116-4719Особа, з якою у вас стосунки і ви спільно проживаєте, відмовляється надавати інформацію про свої доходи за минулий рік? Тоді в декларації можна обрати позначку «Член сім’ї не надав інформацію».

Проте, якщо інформацію, яку вам не надає коханий (-а), можна знайти у відкритих джерелах, то варто спочатку дещо перевірити.

Що робити, якщо член сім’ї відмовляє вам у інформації та коли все ж слід обрати цю позначку – розповідаємо далі.

Якщо вам не надають інформацію, щоб вказати її у декларації, вам потрібно:

  • перевірити, чи є ця інформація у відкритих джерелах (реєстрах, порталах, документах або на інших ресурсах). Перелік реєстрів, які можуть вам допомогти у пошуках інформації для декларування, можна знайти за посиланням: https://nazk.gov.ua/uk/novyny/de-shukaty-informatsiyu-yaku-potribno-vkazaty-u-deklaratsiyi/;
  • якщо інформація, якою з вами не ділиться член вашої сім’ї, відсутня у відкритих джерелах, оберіть позначку «Член сім’ї не надав інформацію».

Зважайте, що у будь-якому разі вам все ж потрібно вказати у декларації інформацію, яка вам відома про члена сім’ї.

Наприклад, якщо ви знаєте, що ваша кохана людина займається підприємницькою або незалежною професійною діяльністю, вам потрібно:

1) вказати у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації, що член сім’ї отримав дохід;

2) вказати відомості про члена сім’ї як джерело доходу, обравши вид доходу – «Дохід від зайняття підприємницькою діяльністю» чи «Дохід від зайняття незалежною професійною діяльністю».

3) і лише потім, якщо вам не відомий розмір доходу, у відповідному полі обрати позначку «Член сім’ї не надав інформацію».

У яких ситуаціях не можна обирати позначку «Член сім’ї не надав інформацію»

  • Якщо член вашої сім’ї є декларантом та вже подав декларацію чи повідомлення про суттєві зміни у майновому стані за такий же період;
  • Якщо у нотаріально посвідченій заяві декларанта про надання згоди на укладення членом подружжя договору зазначена інформація про цей об’єкт (вартість, характеристики тощо) або ж декларант ознайомлений з умовами такого договору. У такому випадку це означає, що декларант знав про наявність об’єкта нерухомості та його вартість.

Недекларування такого об’єкта або обрання у полі щодо його вартості позначок «Член сім’ї не надав інформації», «Не відомо», «Не застосовується» вважатиметься зазначенням  недостовірних відомостей. 

Нагадуємо, що кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року.

У вас залишилися питання щодо подання декларації? Отримайте роз’яснення в зручному для себе форматі:

  • онлайн у Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/ або у форматі зручного посібника: https://bit.ly/3Ijg9u7
  • під час особистої зустрічі з антикорупційним уповноваженим в установі, де ви працюєте. Контакти уповноважених: https://antycorportal.nazk.gov.ua/map/#/
  • за телефоном Контакт-центру НАЗК: +38(044) 200 06 94
  • за електронною поштою: support@nazk.gov.ua
  • через пошуку Telegram-каналі НАЗК: https://t.me/NAZK_gov_ua

 Важливо пам’ятати! Необхідно вказати в декларації належне вам та членам вашої сім’ї майно (на праві власності, володіння та/або користування), а також його вартість. Якщо така інформація не вказана, НАЗК може виявити це ІТ-інструментом, після чого розпочати перевірку вашої декларації.

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/shho-treba-znaty-pro-poznachku-chlen-sim-yi-ne-nadav-informatsiyu/