Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Квітень 2017
П В С Ч П С Н
« Бер   Тра »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Авторизація
Архів

Друга частина засідання колегії Міненерговугілля України, що відбулось 20 квітня, присвячена питанням охорони праці у вугільній галузі.

21.04

Питання охорони праці на підприємствах гірничої галузі постійно перебуває на контролі, як Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, так і представницьких органів найманих працівників, що працюють у галузі. Зокрема, з метою запобігання нещасним випадкам, профілактики профзахворювань Галузевою угодою між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об’єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості, з-поміж іншого, передбачено, що профспілки в особі виборних органів, інспекцій та представників мають право призупиняти роботи, якщо виникла небезпечна виробнича ситуація для життя та здоров’я працівників. Також профспілки можуть створювати технічну та правову інспекції праці, комісії, обирають громадських інспекторів з охорони праці, які діють відповідно до положень, затверджених профспілковими органами.

Питаннями охорони праці переймаються й фахівці Федерації роботодавців гірників України. Так, одним з основних напрямків діяльності Федерації є участь у формуванні та реалізації політики держави з питань охорони праці працівників гірничої галузі.

 Під час обговорення промовці зазначали, що робота гірників проходить у шкідливих умовах, які створюють потенційну небезпеку для здоров’я та життя самих гірників та інших осіб, які перебувають у підземних виробках та на їх поверхні, виконуючи свої трудові обов’язки. Таким чином, відхилення від норм у сфері охорони праці може призвести до трагічних наслідків. Серед основних факторів небезпеки роботи у шахтах – метан, вибухи вугільного пилу, раптові викиди, самозаймання вугілля.

Заступник начальника Управління охорони праці Ігор Ященко охарактеризував стан справ з виробничого травматизму на підприємствах вугільної галузі та зауважив про недостатність фінансування  заходів з охорони праці. У своєму виступі Штода Олександр Євгенович  (заступник командира ЦШ ДВГРС) запропонував додати до державного бюджету окрему статтю, яка буде регламентувати видатки на зазначені цілі на державному рівні.

Пропозицію підтримали представники вугільних підприємств.

Фахівців вугільної галузі окреслили шляхи забезпечення безаварійності роботи шахт та зменшення кількості нещасних випадків. Одностайну думку висловлювали фахівці щодо необхідності боротися з нелегальним видобутком вугілля та закривати аварійно небезпечні шахти.

За матеріалами сайту Міненерговугілля