Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Січень 2018
П В С Ч П С Н
« Гру   Лют »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Авторизація
Архів

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗаслужений шахтар України Роман БОД­НАР на шахті “Відродження” пра­цює вже двадцять вісім років.

Син шахтаря, який будував  цю ко­пальню, Роман спочатку влаштувався  на дільницю конвеєрного транспорту, а за чо­тири роки перейшов до праці у лаві. Пер­шим не за ліком, а за значенням нас­тав­ником для молодого гірника був знаний вже тоді бригадир ГОЗів, що згодом став заслуженим шахтарем України, Ярослав Гіщак. До речі, цей ветеран й досі продов­жує вірно служити рідній шахті, працюючи на поверхні.

- Я пройшов добру школу в лаві, – го­во­рить гірник. -  Довелося щодня співпра­цювати з керівниками, які були вимогливі, але справедливі, а головне – справжні фа­­хівці гірничої справи. Першим началь­ни­ком дільниці був нинішній директор Павло Овчінніков. Потім другу і четверту дільниці об’єднали в одну, яку очолив Яро­слав Ко­тис, а потім Сергій Руденко, а бри­гадиром я (на фото 2012 року) був , вже маючи понад двад­цять років стажу, три роки – при Олександ­рові Тро­цьку. А очолювати бри­гаду після таких асів, як заслужені шахтарі України Іван Мацьків, Віктор Шев­чук, Василь Бенько, дорогого вартувало. Тра­диції у колективі були міцні, ніхто нікого не підводив, усі знали свій наряд і викла­далися наповну, ні над ким не треба було стояти. Не можу не згадати своїх “золо­тих”, без перебіль­шен­ня, ланкових  – наго­род­женого орде­ном “За заслуги” ІІІ ст. Ігоря Мися, Андрія Сидорка, Михайла Ко­за­кевича, який є бригадиром ГОЗів нині. Годі перелічити усіх тих гірників, разом з яки­­ми до снаги була всяка робота, з якими ділили радість, коли були виробничі ус­піхи, й міцно стискаючи зуби, вперто “паха­л­и”, коли щось не вда­валося. Шахтарсь­кий характер – то не по­рожні слова…

Ветеран шахтарської праці розпові­дає, як освоювали новий комп­лекс КМ-87 та добре пам’ятає, якої напруги та зосе­ред­женості вартувало третє місце серед вуглевидобувних бри­гад України у галузе­вих змаганнях до Дня шахтаря у середині 2000-х років.

Роком раніше ланкові Роман Боднар та Ігор Сироїд стали заслуженими шахта­рями України. У 2011 році Боднаря обрали бригадиром, а за три роки за станом здо­ров’я змушений був піти на “регрес”. Але працювати деінде не зміг. За багато років принципового шахтаря, що понад усе ста­вив виробничі турботи, у колективі знав кожен, був він і головою профспілки вуг­ле­видобувної дільниці. Тож, віддавши на­лежне шахті під землею,нині Роман Юлья­нович відстоює інтереси вуглекопів як зас­тупник голови профкому. Вже во­сьмий рік працює гірником очисного забою його син Ігор, якому довелося спробувати і солдатського хліба – був мобілізований та рік відслужив на Сході в зоні проведення АТО.

- Працюємо разом з головою проф­кому Володимиром Пащуком, – зазначає Роман Юльянович. – Профспілкова робота має свої тонкощі. Гуртуємо спілчан у різні поїз­дки, проводимо літнє оздоровлення, намагаємось у вищих владних кабінетах вимагати поваги та належної оплати шах­тарської праці, словом – живемо з гірни­ками в одному ритмі. А напередодні такого великого ювілею як шістдесятиріччя Ль­вівського вугі­льного басейну хочу побажа­­ти на­шим дорогим ветеранам міцного здо­ров’я, а  усім шахтарям – безпечної праці та відзначити ще багато-багато річ­ниць ву­гільної Львівщини.

Марія Луценко

за матеріалами газети “Гірник”