Контакти

ДО ДЕЯКИХ РОЗДІЛІВ САЙТУ ІНФОРМАЦІЯ

ТИМЧАСОВО

ОБМЕЖЕНА

E-mail: lvug@bis.net.ua

тел. +38(03257)2-32-39

Гаряча лінія

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІЮ

Телефон для звернення:

+38(03257)2-04-59

Календар
Грудень 2018
П В С Ч П С Н
« Лис   Січ »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Авторизація
Архів

миколайУ ніч на 19 грудня до слухняних діточок навідується Святий Отець Миколай і потайки кладе під подушки подарунки. Більше, навіть декого з дорослих не оминає увагою…

Колись, давно-давно, на це веселе свято було прийнято варити пиво, скликати гостей. Пивоваріння іноді представляється в колядках як один із сакральних звичаїв народу. В одній з них співається:

- Чому так нема, як було давно,

Як було давно, як було з первовіку:

Святому Миколі пива не варять…

Як і на Введення, велике значення має «перший полазник». Першою до хати має ввійти людина добра, здорова, хазяйновита. Це – хороший знак для сім’ї!

Дбайливі господарі цього дня вітають зі святом навіть свою худобу.

Вважають, що до обов’язків Святого Миколая входить оберігати диких тварин, людей від стихійних лих, у першу чергу на воді. Саме тому Святого Миколу особливо шанують рибалки, моряки. Вирушаючи у путь, беруть зі собою ікону чудотворця.

За апокрифічною легендою, Святий Касіян якось образився на людей, що ті Миколая шанують більше за нього, і поскаржився Богу. Господь вирішив усе з’ясувати і покликав до себе обох. Але на Святого Миколая довелося чекати аж чотири дні, бо він весь час був у роботі: то людей рятував від пожежі, то козаків визволяв з турецької неволі, то морякам допомагав під час бурі… З’явився він перед Богом брудний, у старому одязі. Бог зрозумів, що нарікання чепурного Касіяна безпідставні, тож сказав йому: «І тебе люди будуть добре шанувати, якщо ти будеш їм допомагати!». Є й інші версії легенди.

Після Миколая в Україні молоді дозволялося кожного вечора збиратися на вечорниці. Здебільшого колядували, готуючись до Різдвяних свят.

У народі кажуть:

- Скільки цього дня випаде снігу – стільки влітку буде трави.

Підготував Тарас ЛЕХМАН